PERSBERICHT
Landlopersdag
Zondag 29 december van 10.00 tot 17.00 uur

Zondag 29 december gaat het Gevangenismuseum in Veenhuizen weer honderd jaar terug, naar de tijd van het ‘Pauperparadijs’. Tijdens de jaarlijkse Landlopersdag staat het museum geheel in het teken van de landlopers, wezen en bedelaars die ooit de oorspronkelijke bewoners waren van Veenhuizen.

Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe Landlopers worden ‘ingeschreven’ en vervolgens aan het werk gaan. Maar ook verhalen van oorspronkelijke bewoners en muzikale talenten zullen ten gehore worden gebracht. Op het binnenterrein van het museum is het gezellig druk: ambachtelijke marktkramen, straattheater, muziek en ambachten wisselen elkaar af.

In het museum is een speciale tentoonstelling te bezichtigen over het onderwijs in de tijd van de Maatschappij van Weldadigheid en bezoekers kunnen op zoek naar hun voorouders, misschien hebben die wel in Veenhuizen gewoond.

Kinderen zullen tijd te kort komen om alles te zien en te beleven. Voor hen is er een speciaal ingerichte kindertent waar ze een eigen identiteitskaart kunnen maken, buttons of een kaars. Buiten op het plein staan hoepels en oude fietsjes klaar. De Boevenbus én een oude brandweerwagen rijden rond en het is mogelijk een bezoek te brengen aan zowel de oude Elektriciteitscentrale als gevangenis ‘De Rode Pannen’. Veel activiteiten dus; zowel buiten als binnen. De sfeer van de Landlopersdag wordt al jaren door veel bezoekers én deelnemers geprezen, kortom: een gezellig dagje uit tussen kerst en oud en nieuw voor de hele familie!

Het complete programma is te zien op de website van het Gevangenismuseum: www.gevangenismuseum.nl. Parkeren is gratis.

Datum: 29 december 2013 Tijd: 10.00-17.00 uur Entree: Volwassenen: € 8,00

Kinderen t/m 12 jaar en MJK € 3,00