Persbericht
Berg en Dal, 27 juni 2013

Zomerkaravaan in het Afrika Museum

Het Afrika Museum bij Nijmegen organiseert van 3 juli t/m 18 augustus de ‘Zomerkaravaan’. Tijdens de Zomerkaravaan komt het Buitenmuseum tot leven. Kinderen én (groot)ouders gaan op reis naar Ghana, ontmoeten Baba de verhalenverteller, schilderen Afrikaanse symbolen en leren Afrikaanse ritmes spelen. Iedere week staat één van deze thema’s centraal. De Zomerkaravaan is onderdeel van het zomerprogramma (29 juni t/m 1 september) met dagelijks activiteiten.

Schilder Afrikaanse symbolen
De Zomerkaravaan gaat op woensdag 3 juli van start met het familieprogramma ‘Schilder Afrikaanse symbolen’. Geen enkele andere stof vertegenwoordigt de rijke West-Afrikaanse cultuur zo goed als de bogolan uit Mali. Bogolan oftewel ‘modderdoek’ is de naam van een katoenen stof die op traditionele wijze wordt beschilderd met modder en andere natuurlijke kleurstoffen zoals boomschors en bladeren. Hierdoor ontstaan verschillende prachtige kleuren. Elke familie gebruikt op haar bogolans eigen kleuren, symbolen en patronen.
Na een korte inleiding op het Mali-woonerf ontwerpt en schilderen (groot)ouders en kinderen samen een eigen familiebogolan. Hiervoor kunnen bestaande, maar uiteraard ook zelfontworpen symbolen worden gebruikt. Deelname € 1,50 p.p.

Muziekzondagen
Tijdens de muziekzondagen die plaatsvinden tussen 7 juli en 18 augustus treden Afrikaanse muzikanten en bands op in het Buitenmuseum.

Zondag 7 juli: King Ayisoba (Ghana)
Op zondag 7 juli bijt King Ayisoba het spits af. King is een talentvolle jonge muzikant uit Ghana. Hij bespeelt de kologo, een soort twee-snarige banjo en zingt in het Engels en lokale talen als het Twi en Fra-fra. Met zijn markante stem brengt King Ayisoba opzwepende en hypnotiserende muziek. King en zijn band vermaken het publiek met swingende kologo-ritmes, zang en dans. Onlangs nog te gast op de Nijmeegse Music Meeting doen zij op 7 juli het Afrika Museum aan.
Aanvang: 13.00 en 15.00 uur.

Voorstelling King Ayisoba en Sjoerd van der Goot
Naast twee optredens geeft King Ayisoba samen met verhalenverteller en muzikant Sjoerd van der Goot een muzikale verhalenvoorstelling. De Ghanese King en Nederlandse Sjoerd begrijpen vaak niets van elkaar. Wanneer ze iets willen doen, worden alledaagse dingen grote problemen. Toch zijn ze goede vrienden. De muziek brengt hen altijd weer samen en dat is te zien en te horen in deze bijzondere voorstelling.
Aanvang: 14.00 uur.

Het bijwonen van de optredens is gratis, bezoekers betalen alleen de museumentree.
Een overzicht van alle zomeractiviteiten is te vinden op www.afrikamuseum.nl onder ‘Agenda’.
Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
– maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
– zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur