XXS Dutch Design geopend in Museum voor Communicatie

Ter gelegenheid van de onthulling en overhandiging van de nieuwe koningszegel werd 27 november in het Museum voor Communicatie de tentoonstelling XXS Dutch Design geopend in bijzijn van koning Willem-Alexander.

Sinds 1913 betrekt PostNL, als een van de weinige postbedrijven ter wereld, kunstenaars van eigen bodem bij het ontwerpen van postzegels. Voor deze opdrachten worden zowel grafisch ontwerpers, illustratoren, beeldend kunstenaars, fotografen als architecten gevraagd. Het ontwerpen van een postzegel is een grote eer. In deze traditie is ook de nieuwe frankeerzegel van koning Willem-Alexander vormgegeven.

In 1852 verschenen de eerste Nederlandse postzegels. Omdat de postzegel net als de munt een waarde vertegenwoordigt, wordt het portret van het staatshoofd erop afgebeeld.

Het Museum voor Communicatie heeft alle Nederlandse postzegels en de bijbehorende ontwerptekeningen in de collectie. XXS Dutch Design gaat in op het ontwerpproces van een aantal bijzondere postzegels, de werkwijze van de betrokken kunstenaars en de postzegels die het resultaat daarvan zijn. De tentoonstelling toont werk van onder andere Studio Job, Anton Corbijn, Piet Paris en Dick Bruna. Naast de postzegels wordt ook regulier werk van de ontwerpers getoond.

De tentoonstelling is tot en met 29 juni 2014 te zien. De nieuwe postzegel ligt vanaf begin 2014 in de winkel.

Waar:                        Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag
Wanneer:                 28 november 2013 – 29 juni 2014
Info:                           www.muscom.nl