Beste natuurfoto’s ter wereld in Leiden

Van zaterdag 5 maart tot en met zondag 29 mei zijn in Naturalis de honderd bekroonde foto’s van The Wildlife Photographer of the Year Competition te zien

Deze inspirerende natuurbeelden, van fascinerend diergedrag tot adembenemende landschappen, worden wereldwijd door miljoenen mensen bekeken. In Nederland is de fototentoonstelling Wildlife Photographer of the Year voor het eerst in Leiden te zien.

Beter leren kijken naar de natuur

Bij de fototentoonstelling organiseert Naturalis diverse workshops en activiteiten om beter te leren kijken naar de natuur. Volwassenen krijgen tips om betere natuurfoto’s te maken met hun smartphone of spiegelreflex. Tijdens de familieworkshop gaan kinderen met een begeleider op pad om te oefenen met natuurfotografie. Al deze workshops worden begeleid door professionele natuurfotografen. De allerkleinsten kunnen op fotosafari in de tentoonstelling met allerlei doe- en kijkopdrachten in hun safaribackpack. Speciaal voor volwassenen is Sluitertijd. Zij kunnen de fototentoonstelling in de avonduren verkennen met een drankje, hapje en live muziek.

Winnaars 2015

De Canadees Don Gutoski is verkozen tot Wildlife Photographer of the Year. Hij maakte zijn winnende foto ‘A tale of two foxes’ in Canada, waar het territorium van de poolvos door klimaatverandering wordt overgenomen door de rode vos. De titel Young Wildlife Photographer of the Year ging naar Ondřej Pelánek. De foto ‘Ruffs on display’ laat twee baltsende kemphanen zien. Pelánek maakte de foto in Noorwegen, toen hij nog maar 14 jaar oud was.

Wildlife Photographer of the Year Competition

Sinds 1965 organiseert het Natural History Museum in Londen de Wildlife Photographer of the Year Competition. Natuurfotografen, jong en oud, van over de hele wereld dingen mee naar de prestigieuze titel. Voor de competitie van 2015 kwamen meer dan 42.000 inzendingen uit 96 verschillende landen binnen. Ook Nederlandse fotografen behoren tot de wereldtop en zijn al vaak in de prijzen gevallen. In 2015 won de Nederlandse fotograaf Edwin Giesbers de categorie Amfibieën en reptielen. Deelnemen aan de competitie van 2016 kan nog tot donderdag 25 februari.