Grondige wijziging tariefsysteem voor nationale musea en archeologische sites

[BRON] Sinds 1 juli is het tariefsysteem van de Italiaanse nationale musea en archeologische sites gewijzigd. Dat betekent bijzonder goed nieuws voor scholieren en hun leerkrachten. Minister Dario Franceschini, die in de regering-Renzi bevoegd is voor cultuur en toerisme, wil immers dat voortaan iedereen die ouder is dan 25 een toegangsprijs betaalt. Jongeren krijgen dan weer gratis toegang of een speciale korting. Het ministerieel besluit voorzien ook in een gratis toegang voor iedereen op de eerste zondag van de maand. Minstens twee keer per jaar en mogelijk vaker zal een Nacht van de Musea worden georganiseerd waarbij alle sites toegankelijk zijn voor 1 euro. Op vrijdag worden de openingsuren van de musea met twee uur verlengd. Volgens Franceschini leerde een analyse dat jaarlijks meer dan een derde van alle museumbezoekers geen toegang betaalt. Daarom lanceert de minister nu een nieuw tariefsysteem.

Wie jonger is dan 18 mag gratis binnen. Wie jonger is dan 25 geniet nog steeds van een aantrekkelijke korting. Ook bepaalde beroepsgroepen zoals leerkrachten genieten van een vrijstelling of krijgen dezelfde korting. De gratis toegang voor 65-plussers vervalt. Ook zij zullen voortaan gewoon moeten betalen.

Iedere eerste zondag van de maand zijn de nationale musea en archeologische sites kosteloos te bezoeken. De openingsuren voor grote musea en sites zoals het Colosseum of Pompeii wijzigen. Zij zullen elke vrijdag open blijven tot 22 uur. Er komen regelmatig Nachten van de Musea, waarbij de toegangsprijs slechts 1 euro zal bedragen.

Franceschini vindt deze maatregelen sociaal rechtvaardiger. Hij vindt het absurd dat jongeren die het doorgaans financieel niet echt breed hebben moeten betalen voor een toegangsticket maar dat oudere en meer welgestelde buitenlandse bezoekers ouder dan 65 niets hoeven te betalen voor hun kaartje. Het huidige systeem stemt volgens de minister niet meer overeen met de werkelijke inkomensverschillen en moest worden aangepast.

Scholieren en hun leerkrachten gaan in ieder geval een mooie tijd tegemoet. Als ze het een beetje plannen, zijn er in en rond Rome heel wat fantastische musea en archeologische sites te bezoeken die, op de verplaatsingskosten na, dus vrijwel gratis toegankelijk zullen zijn. Noteer alvast deze kleine selectie uit honderden aanraders. Sommigen musea, kerken of sites waren ook al vóór de nieuwe maatregel vrij toegankelijk.