“Waar we heel blij mee zijn, is met het project ‘Raamverhalen’ in de Celzusterenstraat en omgeving”, vertelt mede-organisator Mirjam Barendregt van 033Fotostad. “ Zes fotografen hebben echt prachtige portretten van de bewoners gemaakt. Je hoeft hier niet voor naar een galerie, want de foto’s hangen gewoon op het raam. Wat normaal alleen binnen te zien is, wordt nu zichtbaar voor publiek!”

FOTO1 - frame.de.galerie

Maar er is meer te zien tijdens 033Fotostad. Veel meer. Tijdens de ‘amuse’ op zondag 23 maart in de St. Aegtenkapel kregen Amersfoorters alvast een voorproefje. Zo brengt de Kapel van het St. Pieters en Blokland Gasthuis ‘Techniek in Beeld’: hoe fotografische technieken door de jaren heen fotografen en kunstenaars in staat stellen steeds weer mooiere beelden te maken. In de Mannenzaal worden twee series getoond in zwart/wit met analoge fotografie, aangevuld met beelden gemaakt met speciale technieken. In de St. Aegtenkapel hangen de beste festivalfoto’s van de afgelopen jaren, onder andere van Spoffin, Dias Latinos, Into the Woods en Arteganz. Ook exposeert hier de Amersfoortse Carla Kogelman (winnaar in de categorie Observed Portraits Series World Press Photo 2014), samen met de Braziliaan Rogerio Reis. ‘Lilac wine’ in de Onze Lieve Vrouwetoren is een tweeluik van persoonlijke Maria interpretaties van Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman: het eerste verbeeldt de onschuld, de schoonheid, geboorte, liefde en goedheid; het andere verbeeldt het verlies daarvan. In ‘Open Ogen’ in Frame.de.galerie – een galerie op de vreemdste plekken in Discover! – tonen elf talentvolle, vaak beginnende fotografen (‘vreemde eenden in de bijt’) ieder drie werken, waarvan er steeds één foto een reactie is op het werk van een mede-exposant.

“Bruidsfotografie in Nederland wordt steeds beter”, vertelt Simone de Blouw, één van de fotografen die exposeren in Hofje Armen de Poth. “Het is een serieuze discipline, waarin je jezelf als fotograaf kunt blijven uitdagen en spannende beelden maken”. Juist dit authentieke hofje is het decor van een aantal prachtige bruidsreportages: OmArmen. 

Om niet te vergeten: 
Zondag 13 april, 16.00 uur: Stationstraverse, onthulling van 15 foto’s, die op de verschillende locaties tijdens 033Fotostad te zien zijn.