Persbericht: 14 november 2013
Vier musea lanceren luisterroutes

Het Fries Museum, de Kunsthal Rotterdam, museum Beelden aan Zee en het Van Abbemuseum lanceren dit seizoen elk een gloednieuwe luisterroute. Met deze non-stop geluidswandeling van een uur beleeft het publiek de musea op een geheel nieuwe manier. Een bekende Nederlander leidt de bezoekers met verhalen, interviews en muziek door het hele gebouw. Hierbij komen de geschiedenis van het museum, de mensen die er werken, bijzondere voorvallen en verborgen verhalen aan bod. De luisterroutes worden verhuurd aan de kassa en zijn te downloaden als app via de App Store of Google Play.

Wat is een luisterroute?

De verteller van de luisterroute neemt de bezoeker stap voor stap mee door het museum en vertelt verhalen over alles wat de bezoeker op de route tegenkomt. Van de architectuur van het gebouw en de topstukken op zaal tot en met de verborgen verhalen over het museum en anekdotes van achter de schermen. Interviews met medewerkers, (historische) geluidsopnamen en muziek vormen een onlosmakelijk onderdeel van de vertelling, zodat de bezoeker het gevoel krijgt door een film te lopen. Hiermee verschillen luisterroutes sterk van de standaard museumaudiotour, waarbij een curator een kunsthistorische toelichting geeft bij losse kunstwerken. De brede focus en toegankelijke vertelstijl maken de luisterroutes laagdrempelig en juist geschikt voor een breed museumpubliek.

Lancering valt samen met (her)openingen en verbouwing

Voor het realiseren van de luisterroutes werken Het Fries Museum, de Kunsthal Rotterdam, museum Beelden aan Zee en het Van Abbemuseum nauw samen. Het Fries Museum, dat in september zijn nieuwe gebouw opende, introduceert zijn luisterroute begin december als eerste. De Kunsthal biedt de luisterroute aan vanaf voorjaar 2014, na de heropening in februari. Ook het Van Abbemuseum introduceert volgend voorjaar zijn luisterroute, die leidt langs de onlangs geopende collectietentoonstelling in het verbouwde, nieuwe deel van het museum. Museum Beelden aan Zee introduceert de luisterroute volgend najaar, gelijktijdig met de opening van de nieuwe gipsotheek.

Initiatiefnemer en financiering

“Met de luisterroute maken musea de stap van kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal over zichzelf”, aldus initiatiefnemer en cultuur- adviseur Johan Idema. Hij ontwikkelde het concept voor de luisterroutes en nodigde de vier musea uit om mee te doen. Het VSBfonds maakte de luisterroutes mogelijk door in vroegtijdig financieel garant te staan. SNS REAAL Fonds maakt de luisterroute bij het Van Abbemuseum mede mogelijk.