Vier musea in nieuw cultureel park Taipei door Kossmann.dejong

Kossmann.dejong heeft, in samenwerking met twee lokale partners, de opdracht gekregen van de stad Taipei (Taiwan) om een 20 ha. cultureel park te ontwerpen in het hart van het oude centrum. Het park omvat in totaal 12.000 m2 tentoonstellingsoppervlakte, verspreid over vier nieuwe musea.

Met het nieuwe museumpark wil de Taipei City Government gestalte geven aan de ambitie om de culturele identiteit van de stad te verstevigen. De huidige, vervallen parkachtige setting, waar de eerste nederzetting van Taipei is ontstaan, wordt gerenoveerd en opnieuw ontwikkeld. Daarbij worden vier nieuwe musea gerealiseerd, die een plek van geschiedenis en ontmoeting gaan worden.

Kossmann.dejong ontwerpt het museale concept en de tentoonstellingen voor het centrale museum, waar de geschiedenis van de stad wordt gepresenteerd, het literatuurmuseum en het culinaire museum. Ook maakt een presentatie in bestaande tunnels, die ten tijde van de Japanse bezetting zijn gebouwd, deel uit van de opdracht.

Herman Kossmann: “Het is een unieke opdracht om in Taipei het heden en verleden van deze intrigerende stad op verschillende manieren, in een aantal musea beleefbaar te maken. Het wordt een uitdaging voor ons om samen met Taiwanese ontwerpers, kunstenaars, filmers, maquettebouwers en anderen hier een aansprekende en zeer bijzondere plek te creëren.”

Voor de realisatie van het culturele park vormt Kossmann.dejong een driemanschap met de Taiwanese architectenbureaus King Shih Architects en LEF. Laboratory for Environment & Form. Het project wordt in delen opgeleverd. In juli 2014 staat de opening van de tunnels gepland. Eind 2015 zal het gehele project gereed zijn.