Delft, 12 december 2013
PERSBERICHT
Vier de kerstvakantie in Museum Het Prinsenhof en ontdek alles over Willem van Oranje.

Tijdens de kerstvakantie vanaf zaterdag 21 december 2013 tot en met zondag 5 januari 2014 kleurt Museum Het Prinsenhof in Delft oranje en voorlopig voor het laatst blauw. Het complete verhaal rondom Willem van Oranje is te ontdekken voor jong en oud in Museum Het Prinsenhof. Een rondleiding van een uur in het museum, de speurkoffer Cold Case voor de hele familie of een half uur in de middeleeuwse gevangenis Het Steen maken het verhaal compleet.

Delfts Blauw voorlopig voor het laatst
De succesvolle tentoonstelling Delfts Blauw. Kunst of Kitsch sluit op 5 januari 2014. Dus grijp de laatste kans om deel te nemen aan een rondleiding op zondag 29 december om 14.00 uur of zondag 5 januari om 15.00 uur langs de highlights van de tentoonstelling. Dan ontdek je dat Delfts Blauw meer is dan een symbool alleen, hoe dit aardewerk zo populair werd en hoe het imago ervan door de eeuwen heen veranderde.

Het Oranjeverhaal
Meer dan vierhonderd jaar geleden woonde en werkte Willem van Oranje in Het Prinsenhof. Vanuit dit van oorsprong middeleeuwse klooster voerde hij niet alleen een oorlog aan (de Opstand), hij werd er uiteindelijk ook vermoord! Willem van Oranje, de ‘Vader des Vaderlands’, is onlosmakelijk verbonden met de ontstaansgeschiedenis van Nederland. Tijdens onze royale rondleidingen van een uur op zaterdag 28 december en zaterdag 4 januari 2014 komt het verhaal over Willem van Oranje en de Opstand aan bod. De kosten voor deze rondleidingen bedragen €5,00 exclusief entree maar inclusief een museumgids. Op de eerste zondag van de maand, 5 januari, duurt de rondleiding een half uur en kost slechts € 2,50 exclusief entree, inclusief museumgids. De starttijd is 14.00 uur.

Los samen de moord op
Doe nu met de hele familie zelf onderzoek naar de moord op Willem van Oranje en vergelijk de bevindingen met de resultaten van het officiële moordonderzoek. Met behulp van een eigen onderzoekskoffer kan je metingen verrichten op de plaats delict en oude getuigenverslagen en historische prenten bekijken. Op deze manier maken jong en oud kennis met diverse informatiebronnen en onderzoeksmethoden.
De kosten bedragen € 5,00 per koffer per familie.

Huiveren in Het Steen
Om het verhaal rond Willem van Oranje compleet te maken, is het mogelijk om op donderdag 2 en vrijdag 3 januari 2014 deel te nemen aan een rondleiding door de middeleeuwse gevangenis Het Steen. Hier werd de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, gevangen gehouden, gemarteld bij zijn verhoor, gemarteld en ter dood veroordeeld. Er zijn nog echte martelwerktuigen te zien.
Kaartverkoop voor de rondleidingen in Het Steen loopt via het Toeristen Informatie Punt, Kerkstraat 3. De prijs voor volwassenen is € 3,50 en voor kinderen (6 tot 18 jaar) € 2,50. Kaarten zijn te koop tot uiterlijk 11.30 uur van de dag van de rondleiding bij het Toeristen Informatie Punt. Er is een maximum van 20 deelnemers. De rondleiding start om 12:00 uur.

Meer informatie is te vinden via: http://www.prinsenhof-delft.nl/activiteiten
Museum Het Prinsenhof is op maandag 23 en 30 december, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten. Op 24 en 31 december sluit het museum om 16.00 uur.