Verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2013: stem nu! stem hier !
In de tiende editie van de verkiezing Kunstenaar van het jaar zijn 627 Nederlandse kunstenaars voorgedragen voor nominatie. De 90 kunstenaars, die het meest zijn voorgedragen, zijn genomineerd. Onder de genomineerden zijn schilders, beeldhouwers, fotografen en kunstenaars die zich op andere wijze uiten. Na de afgeronde nominatieronde, is de eerste publieksronde gestart. In deze tiende editie van de verkiezing is het prijzengeld verdubbeld tot € 25.000,-. De Kunstenaar van het jaar krijgt daarvan € 20.000,- en zowel de Briljanten Kunstenaar van het jaar als het Talent van het Jaar krijgen € 2.500,-

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van kunst in ons land. De verkiezi! ng vindt plaats in vier ronden, waarvan twee publieksronden en twee ronden waarbij een panel kunstkenners de uitslag bepaalt. Het panel bestaat uit circa 100 professioneel bij beeldende kunst betrokkenen, waaronder directeuren van kunstmusea, kunstrecensenten, kunsthistorici, docenten aan kunstacademies, kunsthandelaren, kunstverzamelaars en conservatoren.

De eerste editie van de verkiezing was in 2002. In dat jaar werd Corneille Kunstenaar van het jaar. Daarna viel onder andere Henk Helmantel, Ans Markus, Ad Arma, Jeroen Hermkens en Sam Drukker die eer ten deel. Dit jaar heeft Ted Nooten de eretitel in de wacht gesleept. Door het grote aantal uitgebrachte stemmen geeft de uitslag een betrouwbaar beeld van de actuele waardering die beeldend kunstenaars ! in brede kring genieten. In november wordt de ! nieuwe=2 0Kunstenaar van het Jaar, de Kunstenaar van het Jaar 2013, bekend gemaakt. Wie wordt het?

U kunt stemmen op een van de 90 genomineerde kunstenaars. U kunt ook op een niet genomineerde kunstenaar stemmen. De 25 niet genomineerde kunstenaars die de meeste stemmen krijgen, worden aan de panelleden voorgelegd, die vervolgens 10 van hen selecteren, die direct in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars terecht komen en 5 van hen zelfs meteen in de halve finale. Stem nu: stem hier.