PERSBERICHT
Delft, 28 maart 2013

Wie was wie in de Oranje dynastie

‘Van Willem naar Willem’, nieuwe tentoonstelling in Museum Het Prinsenhof

Waar anders dan in Museum Het Prinsenhof zijn alle portretten van de Oranjes bij elkaar te bewonderen; van Willem van Oranje tot en met Koningin Beatrix. Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander start zaterdag 6 april, tijdens Museumweekend de tijdelijke tentoonstelling Van Willem tot Willem. Vier eeuwen Oranjeportretten in Delft.

Dynastie
De Oranje dynastie startte in het Prinsenhof; de plek waar Willem van Oranje heeft gewoond. Voor het eerst zijn alle dertien Delftse Oranjeportretten van stadhouders, koningen en vorstinnen tentoongesteld. Dit is een unieke gelegenheid om antwoorden te vinden op de vraag: ‘Wie was wie in de Oranje dynastie?’

Delft en Oranjeportretten
Van Willem van Oranje tot en met Koningin Beatrix, vier eeuwen lang zijn in opdracht van het stadsbestuur van Delft portretten vervaardigd van de Oranjes. De traditie van om afbeeldingen van Oranjes op te hangen in stadhuizen startte met het portret van prins Maurits, geschilderd door de Delftse portretschilder Michiel van Mierevelt. Een aantal schilderijen is speciaal voor deze tentoonstelling tijdelijk naar het museum gebracht vanuit de raadzaal. Daar hangt nu een serie van acht aquarellen van de Delftse schilder Johan Grabijn die hij in de periode 2000 tot 2005 heeft gemaakt.

Vijftig tinten blauw en oranje
In aanvulling op de tentoonstelling nodigt Museum Het Prinsenhof Delftenaren en andere museumbezoekers uit om samen een speciaal cadeau te creëren voor de nieuwe koning. Vanaf zondag 7 april maken we met z’n allen een groot Delfts Blauw mozaïek in Museum Het Prinsenhof. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen aan ‘Willem-Alexander in vijftig tinten blauw’. Neem je eigen Delfts Blauwe vaasje of bordje mee en verwerk dit direct in het mozaïek. De VAK sluit hierbij aan door ook een groeiend mozaïek te maken. Kinderen en volwassenen mozaïeken in het atrium van de VAK een werk in 50 tinten oranje onder leiding van VAK-docent Chris Dagradi. Beide werken worden onthuld op zondagmiddag 16 juni 2013 ter afsluiting van de tentoonstelling.

Veertiende portret
Op zaterdag 27 april zal kunstenaar Hugo Kaagman speciaal voor deze gelegenheid een portret van Willem-Alexander maken. Dit wordt op woensdag 1 mei, de dag na de inhuldiging, als veertiende portret aan de tentoonstelling toegevoegd. Tot die tijd is er alvast een plekje in de expositie gereserveerd voor dit portret van de nieuwe koning.

beeldmerk_rechts

Van Willem tot Willem. Vier eeuwen Oranjeportretten in Delft is tot en met zondag 16 juni te bezoeken in Museum Het Prinsenhof in Delft.

www.prinsenhof-delft.nl