Museum De Lakenhal, Leiden International Film Festival en Leidse Schouwburg presenteren UTOPIA met:

AELITA. QUEEN OF MARS met live-score van ORGEL VRETEN

In de oudste schouwburg van Nederland presenteert Leiden International Film Festival op zaterdag 9 november een SPECIAL met livemuziek. Deze zwart wit film uit 1924 was de eerste Russische Science Fiction film. Het ideologische verhaal gaat over een ingenieur die droomt van de koningin van Mars en een ruimteschip bouwt om naar haar toe te reizen. Het verhaal wordt omlijst met een spectaculaire live-score van OrgelVreten.

Aelita. Queen of Mars

Een prachtig vormgegeven film – zonder geluid of gesproken woord – mengt jaren twintig kunst en mode met communistische propaganda en een vleug erotische fantasie. De film sluit aan bij de tentoonstelling ‘UTOPIA 1900-1940. Visies op een Nieuwe Wereld’ van Museum De Lakenhal waar bijzonder veel filmmateriaal uit de cinema van de vroege 20e eeuw te zien is.

Orgel Vreten

Een spetterend live-optreden van Orgel Vreten, bekend van ‘De Wereld Draait Door’, omlijst de voorstelling. Robin Piso (DeWolff) en Thijs Schrijnemakers (Laura Jansen, Stereo, Wende Snijders) gaan met elkaar de strijd aan op stokoude Hammondorgels. Speciaal voor de vertoning van Aelita maakten zij een unieke ‘vrije compositie’ die zij samen met extra muzikale gasten laten horen om zich met volle kracht te laten gaan tegen het decor van de zwart-witte filmbeelden.

Exclusieve samenwerking rondom UTOPIA

Nog t/m 5 januari 2014 presenteert Museum De Lakenhal de tentoonstelling ‘UTOPIA 1900-1940. Visies op een Nieuwe Wereld’, waar naast kunstwerken van grote meesters als Malevich en Kirchner, ook een weelde aan filmmateriaal uit de cinema van de vroege 20ste eeuw te zien is. Museum De Lakenhal heeft daarom de handen ineen geslagen met het Leiden International Film Festival (1-10 november 2013) en Stadspodia Leiden om een exclusieve filmvertoning mogelijk te maken.

Première documentaire Orgel Vreten tijdens Leiden International Film Festival

Orgel Vreten spreekt lachend over hun vriendschap en verleden als vrienden. Op een van hun eerste optredens samen in 2011 hadden de heren van Orgel Vreten – Robin Piso en Thijs Schrijnemakers – niet kunnen dromen hoe zij met hun geliefde Hammonds binnen een jaar ontvangen zouden worden in een uitverkochte Effenaar in Eindhoven, een bomvolle zaal tijdens Noorderslag en memorabel optreden tijdens Lowlands. De camera volgt in de documentaire de heren vanaf hun allereerste optreden tot en met hun spectaculaire optreden op Lowlands. In de documentaire wordt het ontstaan van Orgel Vreten zichtbaar. De toeschouwer ziet hoe dit muzikale duo met wisselende gasten de wereld verovert met hun Hammonds en iedereen aanzetten tot OrgelVreten.
Documentairemaker: Roel Willems van Blend-r
Trailer: http://vimeo.com/40503141

Leiden International Film Festival

Dit jaar vindt voor de 8ste keer het Leiden International Film Festival (LIFF) plaats. Van 1 t/m 10 november 2013 staat de stad in het teken van internationale voorpremières, filmtalent in de dop, lezingen en specials zoals de vertoning van Aelita: een exclusieve samenwerking tussen LIFF, Museum De Lakenhal en Stadspodia Leiden.

Aelita en Orgel Vreten in de Leidse Schouwburg
Datum: zaterdag 9 november 2013
Tijd: 20:15-22:05 uur
Zaal open: 19:30 uur
Locatie: Leidse Schouwburg
Tickets: à 15 euro (incl. voucher voor bezoek tentoonstelling UTOPIA) via http://bit.ly/17Rq7to