PERSBERICHT

Nieuwe presentatie hedendaagse vormgeving in Stedelijk Museum Amsterdam: Touch and Tweet!
Interactieve installaties van Daan Roosegaarde en Hellicar & Lewis
16 mei t/m 1 september 2013

Amsterdam, 6 mei 2013
In het hart van het circuit van de collectie vormgeving zijn vanaf 16 mei interactieve installaties te zien: drie van het Londense duo Hellicar & Lewis en een van de Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde. In deze zalen is een actieve deelname van de bezoeker gewenst! De installaties kunnen namelijk door beweging, aanraking en tweets worden gemanipuleerd.

Dune (2013) van Daan Roosegaarde is een interactief landschap van licht, dat reageert op beweging en aanraking. Het kan ook buiten worden geplaatst, waar het op donkere plekken voorbijgangers een veiliger gevoel kan geven. Daarmee beantwoordt het aan het idee van social design. Dune is gemaakt van gerecycled kunststof en leds, die door interactieve software worden aangestuurd.

Het werk is geïnstalleerd langs de Maas In Rotterdam en was eerder onder meer te zien in het Victoria and Albert Museum. De nieuwe versie die in het Stedelijk wordt gepresenteerd, is groter dan ooit.

Van Hellicar & Lewis toont het Stedelijk drie interactieve installaties:

The Hello Cube (2012) werd samen met kinderen uit verschillende wijken in Londen ontwikkeld ter gelegenheid van de Yayoi Kusama-tentoonstelling in Tate Modern in Londen. Het werk bestaat uit een object, The Cube, en uit een projectie die datgene wat in The Cube gebeurt laat zien. Door te tweeten naar @thehellocube kun je datgene wat in de Cube gebeurt en op het scherm wordt getoond naar je hand zetten. Je kunt zo je eigen kunstzinnige ervaring creëren.

Feedback (2010) is geïnspireerd op lachspiegels die je op een kermis tegenkomt. De software maakt een digitaal beeld, afhankelijk van de bewegingen die iemand maakt. De installatie documenteert de beelden, zodat ze later hergebruikt kunnen worden.

Somantics (2010) is een serie van verschillende software modules, bedoeld om autistische kinderen zich bewust te laten worden van de mogelijkheden van hun lichaam, meer zelfvertrouwen te geven en onafhankelijker te maken. De bezoekers kunnen voor de camera bewegen en kijken hoe dit de vormen in de projectie beïnvloedt.

De tentoonstelling Touch and Tweet! is onderdeel van de samenwerking tussen het Stedelijk Museum en What Design Can Do. What Design Can Do, een initiatief vanuit de Nederlandse ontwerpwereld, is een jaarlijks internationaal evenement over de impact van design op onze maatschappij.

Daan Roosegaarde en Hellicar & Lewis waren respectievelijk in 2012 en 2013 sprekers op dit tweedaagse evenement. Zie ook: www.whatdesigncando.nl.