Persbericht

Museum4all lanceert online museumgids
Toegankelijke musea voor iedereen die minder goed ziet
 
Museumliefhebbers kunnen vanaf nu terecht op de nieuwe online museumgids op www.museum4all.eu. Bijzonder aan deze gids is de speciale aandacht voor mensen die minder goed zien. Want ook met minder zicht is er in musea zeer veel te beleven.

Op www.museum4all.eu/musea kunnen bezoekers per museum zien welke voorzieningen er zijn. Is er bijvoorbeeld een audiotour? Is de informatie op zaal goed leesbaar? Zijn de museumstukken goed van dichtbij te bekijken of mag je ze zelfs aanraken?

Om de museumgids actueel en compleet te houden roept Museum4all de hulp in van museumbezoekers en -professionals. Via de knop ‘Doe mee’ op de website kunnen zij nieuwe musea aanmelden voor de site en de informatie over musea up-to-date houden. In de museumgids kunnen bezoekers musea bovendien een beoordeling geven.

Waarom dit initiatief?
Musea spannen zich steeds meer in om een breed publiek te bereiken. Kinderen, jongeren, rolstoelers – iedereen moet een museum kunnen bezoeken. Maar er is nog een groep die extra aandacht verdient: mensen die slechter zien. 1,4 miljoen Nederlanders hebben een oogaandoening, en dat is een groep die met de vergrijzing steeds groter wordt.

Het doel van Museum4all is mensen te inspireren vaker een museum te bezoeken, ook als ze minder goed zijn gaan zien, en musea te laten zien hoe je met eenvoudige aanpassingen de toegankelijkheid kan verbeteren.

Wie werken eraan mee?
Museum4all is een initiatief van Karlijn de Winter, tekstschrijver gespecialiseerd in oogzorg en toegankelijkheid. Karlijn werkt samen met Marjolein Kal en Margreet van Uffelen. Margreet beheert de zustersite MuseumExtra en is gespecialiseerd in toegankelijke webprojecten. Andere partners zijn onder meer de Oogvereniging, Koninklijke Visio, Stichting KUBES en GeeVAdvies.

Museum4all is tot stand gekomen dankzij crowdfunding via Voordekunst.nl. Meer dan 30 donateurs (particulieren en bedrijven) hebben een bijdrage geleverd aan het project en ervoor gezorgd dat het idee voor Museum4all uiteindelijk realiteit kon worden.

Museum4all is te volgen via Facebook (www.facebook.com/museum4all) en Twitter (@museum4all_eu). Neem voor meer informatie contact op met Karlijn de Winter via info@museum4all.eu.