Tinker realiseert in co-creatie innovatiecentrum ICER
Op 6 mei 2014 heeft het Koninklijk paar tijdens haar streekbezoek aan de Achterhoek het innovatiecentrum ICER geopend. Tinker imagineers gaf in opdracht van Gemeente Oude IJsselstreek de voormalige Afbramerij van de DRU-fabriek in Ulft een nieuwe invulling. Het bureau coördineerde het co-creatief proces met bedrijfsleven, onderwijs en kunstensector. Daarnaast ontwierp Tinker het ruimtelijk framework van het complex: een flexibel programmeerbare ruimte die samenwerking en innovatie stimuleert.
ICER staat voor de verbinding tussen Industrie, Cultuur, Educatie en Recreatie. Tegelijkertijd verwijst de streekterm ‘iezer’ naar de ijzer- en maakindustrie waar de Achterhoek bekend om staat en het monumentale DRU-terrein het toonbeeld van is. De kerngedachte is een vervlechting van functies en gebruikers. Hierdoor ontstaat inhoudelijke dynamiek en menselijke ontmoeting.
In co-creatie met de regio en toekomstige gebruikers (het IJzermuseum, kunstenaarscollectief Breekijzer, onderwijsinstellingen en ondernemers) is voor deze multifunctionele broedplek gezocht naar het juiste programma. De geschiedenis en innovatiekracht van de oude productindustrie gold daarbij als inspiratiebron.
In de voormalige Afbramerij wordt ICER een open innovatie lab. Jongeren, ondernemers, studenten, technici, uitvinders en kunstenaars gaan samen het experiment aan en maken het publiek deelgenoot van hun kruisbestuivingen door middel van eigentijdse, interactieve presentaties. Zij worden uitgedaagd door de inspirerende omgeving met diverse werkplaatsen en sferen.
Tinker ontwierp de flexibele, verhalende inrichting met een programmeerbare zone en een semipermanente publiekspresentatie. Twaalf themaframes tonen met collectie en objecten verleden, heden en toekomst van de maakindustrie in de Achterhoek. Oude en nieuwe technieken, zoals 3D-printen, kunnen worden uitgeprobeerd. Door middel van een gezichtsscan aan het begin van de route kunnen bezoekers de spellen in de frames activeren. Op de wanden zijn doorlopend vertraagde filmbeelden geprojecteerd als echo van het industriële verleden.
ICER is vanaf 7 mei open voor publiek.