Theosofentempel eenmalig gratis open voor publiek

Op zaterdag 13 en zondag 14 september stelt het Museum voor Communicatie eenmalig de deuren naar ‘haar’ Theosofentempel open tijdens de Open Monumentendagen 2014. Tijdens dit jaarlijkse evenement zijn duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk voor publiek. De tempel van de Theosofische Vereeniging ligt verscholen in het blok woningen eromheen en is daarom relatief onbekend bij het grote publiek. De entree is tijdens dit weekend gratis.

De Theosofentempel staat in de tuin van het Museum voor Communicatie en is in 1913 door de architect K.P.C. de Bazel ontworpen in opdracht van de Theosofische Vereeniging. Architect De Bazel was vrijmetselaar en sinds 1894 actief lid van de Theosofische Vereeniging. In 1913 vroeg deze vereniging hem om in de grote achtertuin een tempel te ontwerpen vanwege het groeiende aantal leden. Het werd een tempel met twee grote zalen en meerdere kleinere ruimtes.

Grote indruk
In 1991 werd het tempelgebouw verkocht aan ‘de buren’: het PTT Museum, dat sinds 1999 het Museum voor Communicatie is. Op een enkele lamp na is de aankleding en het meubilair verdwenen, maar de monumentale zalen met de fraaie plafonds en de glas-in-loodramen maken grote indruk. Aangezien het gebouw verscholen ligt tussen de woningen eromheen en doorgaans niet toegankelijk is voor museumbezoekers is het gebouw relatief onbekend. De deuren naar de tempel zijn normaal gesproken gesloten, maar tijdens de Open Monumentendagen organiseert het Museum voor Communicatie tussen 12.00 uur en 17.00 uur rondleidingen voor bezoekers. Het museum en de tempel zijn op zaterdag 13 en zondag 14 september gratis te bezoeken.

Over het Museum voor Communicatie
Hoewel het pas sinds 1999 de naam Museum voor Communicatie draagt, bestaat het museum al sinds 1929. In dat jaar werd het Postmuseum opgericht als bedrijfsmuseum van het Staatsbedrijf der PTT. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het museum gevestigd aan de Zeestraat in Den Haag, in de voormalige Koninklijke Bazar. Inmiddels is er in het museum veel meer te zien dan de geschiedenis van post en telecommunicatie alleen. Het museum toont ook projecten en exposities rondom de impact van communicatie op mens en maatschappij. Voor meer informatie: www.muscom.nl.