The Listening Eye, Experiencing Art, De Kijker Bekeken
ListeningEyeStillHet project ‘The Listening Eye’ van Nikki Nooteboom is af! Op de website staan drie filmpjes:

* Een compilatie van vijf minuten; hierin is een stukje uit de hele film te zien zoals hij echt is. De lengte van de clips, de overgangen en zonder geluid..
* De trailer die Roger Busschots van Infofilm samenstelde
* De Making of door Cinemaffia en Infofilm, welke een kijkje geeft achter de schermen tijdens de opnames.

Het project

Hoe beleeft de kijker een kunstwerk? Dat is het uitgangspunt van Nikki Nooteboom geweest bij het maken van de film ‘The Listening Eye’.

Voor ‘The Listening Eye’ heeft Nikki 150 mensen gefilmd, gedurende 25 seconden. Dit heeft een film opgeleverd van één uur, waarin je de gezichten ziet van mensen uit alle culturen, alle leeftijden en alle geloofsovertuigingen. De film heeft geen einde omdat de film continue wordt geloopt. Elk gezicht vertelt een verhaal en kan dus op zichzelf bekeken worden. De combinatie van al die verschillende gezichten toont een dwarsdoorsnede van de mondiale samenleving.

Elk persoon stelt zich tijdens het filmen heel intens een vooraf gekozen kunstwerk voor. Dat kan een bekend kunstwerk zijn, maar dat hoeft niet per se. De persoon kijkt in gedachte naar het gekozen kunstwerk, maar kijkt letterlijk in de camera. De verschillende gezichten worden in de film door elkaar gemonteerd en vloeien in elkaar over. Nikki heeft gefilmd met DSRL-camera in een studio-opstelling met steeds hetzelfde licht, dezelfde achtergrond en uitsnede.

Nikki Nooteboom

Nikki is fotograaf, filmmaker en docent. Vanuit haar studio in Den Haag werkt zij voor verschillende klanten, altijd met als onderwerp: de mens en zijn emoties. Haar kracht ligt vooral, naast de uitvoering, bij het meedenken met haar klanten over identiteit en marketing. Voordat zij begon met fotografie, leidde zij een door haar opgezet bedrijf, dat binnen drie jaar een Europese status had.

Haar vrij werk ontstaat altijd vanuit een spontaan idee, de uitvoering past zij daarop aan. Dat kan fotografie, grafische vormgeving, tekst of film zijn. De kijker bekeken is haar eerste filmproject; eigenlijk een portrettenserie, uitgevoerd in film met een extra dimensie.

Belangstellenden

Het project is uitermate geschikt voor projectie op muren en wanden. Belangstellenden die het project willen toepassen in museum of galerie, etc. kunnen contact opnemen met Nikki Nooteboom of Roger Busschots telefoon: 06 42 32 7770.

Meer info over het project is te vinden op de website.