En workshops “schatkaarten maken” voor kinderen tussen 6 en 12 jaar
Haarlemmermeer – vanaf 15 februari t/m 25 mei organiseert Museum De Cruquius de tentoonstelling “Haarlemmermeer in kaart” met historische kaarten uit de collectie van Hoogheemraadschap Rijnland. Deze kaarten vertellen een bijzonder verhaal van deze polder en alle landmeters en plannenmakers die Haarlemmermeer in kaart brachten over de eeuwen heen. Toegang is de reguliere toegangsprijs van het museum.
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar organiseert het museum workshops ‘Schatkaarten maken’ tijdens de voorjaarsvakantie. Deze vinden plaats op dinsdag 25 en donderdag 27 februari van 14.00 tot 16.00 uur. Gelieve aan te melden via info@museumdecruquius.nl. Kosten zijn € 5,- per kind inclusief toegang.
 
De tentoonstelling
In de tentoonstelling ‘Haarlemmermeer in kaart’ zijn kaarten te zien uit de collectie van het hoogheemraadschap van Rijnland. Het hoogheemraadschap is een waterschap met een regionale functie. Het draagt zorg voor de boezem (het stelsel van meren en Water is your paired element and in fact, out all 12 sagittarius horoscopes signs you are the only one with a fixed relationship to the element. rivieren waarop afgewaterd wordt) en het beschermt tegen het buitenwater. Binnen hun gebied waren ook lagere waterschappen werkzaam, de ambachten en de polders. De Haarlemmermeerpolder is één van die polders. Landmeters, particulier of in dienst van Rijnland, maakten vaak prachtige met de hand getekende kaarten als ondersteuning bij correspondentie, rapportages en plannen voor de droogmaking.  Kom deze bijzondere online slots kaarten bekijken in de Waterschapszaal van Museum De Cruquius, een passende plek voor deze verhalen over water en land.
 
Workshop Schatkaarten maken voor kinderen
Nicolaus Cruquius, naar wie het stoomgemaal is vernoemd, was ook een cartograaf (kaartenmaker). Kinderen kunnen in deze informatieve workshop in zijn voetsporen treden en leren spelenderwijs de kunst van het kaarten maken. Een kaart kan je veel vertellen over een gebied. Een kaart is een verkleinde afbeelding van de werkelijkheid. De deelnemers aan de workshop maken een eigen schatkaart. Een aantal onderwerpen komt hierbij aan de orde: de kompasroos, de schaal en de legenda.
Wil je meedoen met deze workshop, meld je dan aan via info@museumdecruquius.nl.
 
Praktische informatie
Museum De Cruquius is doordeweeks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 uur tot 17.00 uur. U kunt het museum online vinden via www.museumdecruquius.nl of via Twitter en Facebook.