Tentoonstelling ‘Grandeur – Franse beeldhouwkunst van Laurens tot heden’
Deze zomer in Beelden aan Zee en op het Lange Voorhout in Den Haag

Den Haag pakt deze zomer weer spectaculair uit met de grootse tentoonstelling Grandeur – Franse beeldhouwkunst van Laurens tot heden: ruim tachtig werken van Henri Laurens en jonge, getalenteerde kunstenaars. Eén tentoonstelling op twee locaties: het Lange Voorhout (6 juni t/m 31 augustus) en museum Beelden aan Zee (6 juni t/m 26 oktober).

Na de succesvolle tentoonstellingen Russia XXI, Den Haag onder de Hemel en The Rainbow Nation met respectievelijk Russische, Chinese en Zuid-Afrikaanse beeldhouwkunst, presenteert Den Haag de komende zomer Grandeur – Franse beeldhouwkunst van Laurens tot heden. In museum Beelden aan Zee is onder meer een retrospectief van Henri Laurens te zien, op het Lange Voorhout staan monumentale beelden van jonge Franse kunstenaars. De bakermat van de Europese moderne kunst ligt in Frankrijk. Bijna alle nieuwe ontwikkelingen speelden zich de afgelopen eeuwen af in Parijs. De waardering voor Frankrijk als sculptuurland duurt nog altijd voort. Hedendaagse Franse beeldhouwkunst is hier echter nog niet zo bekend. Grandeur is dan ook – naast een herontdekking van Laurens – de eerste overzichtstentoonstelling van eigentijdse Franse beeldhouwwerken in Nederland.

Beelden aan Zee
Henri Laurens (1885-1954) behoort tot de belangrijkste pioniers van de moderne Europese beeldhouwkunst. Hij begon als kubist, maar kwam in de jaren twintig tot zijn karakteristieke vloeiende stijl. Tijdens Grandeur brengt museum Beelden aan Zee de kunst van deze belangrijke Franse modernist terug in de schijnwerpers. Een selectie van ruim vijftig werken geeft een uniek inzicht in Laurens’ ontwikkeling van het hoekige kubisme tot de grote casino online curve van zijn sensuele, semi-abstracte naakten. De beelden zijn beschikbaar gesteld door Centre Pompidou en musea uit Duitsland, België en Nederland.

Naast de werken van Laurens in de Grote Zaal staan tijdens Grandeur in het Kabinet en de Kleine Zaal van Beelden aan Zee beelden en installaties van contemporaine Franse kunstenaars, onder andere van Daniel Firman (1966). Deze prominente beeldhouwer onderzoekt in zijn werk op originele wijze natuurwetten. Zo laat hij in een van zijn bekendste sculpturen een olifant op zijn slurf balanceren.

Lange Voorhout
Op het Lange Voorhout in hartje Den Haag zijn tijdens Grandeur een tiental monumentale, verrassende en spectaculaire beelden te zien van jongere, getalenteerde Franse kunstenaars. Aan de definitieve selectie wordt nog gewerkt, maar in ieder geval staan er werken van Nicolas Alquin (1958), Lilian Bourgeat (1970), Baptiste Debombourg (1978) en Adel Abdessemed (1971).