Symposium:
Van Picasso tot Sol LeWitt. Kunstenaarsboeken na 1950

Op vrijdag 11 april 2014 organiseren Museum Meermanno en het RKD – Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis het symposium ‘Kunstenaarsboeken na 1950’. Dit symposium wordt gehouden naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Van Picasso tot Sol LeWitt. Kunstenaarsboeken na 1950’ die t/m 13 juli te zien is in Museum Meermanno.

De tentoonstelling opent met een aantal klassieke voorbeelden van het ‘livre de peintre’, met werk van o.a. Pablo Picasso en Matisse. Vervolgens wordt een selectief, maar representatief beeld gegeven van kunstenaarsboeken uit de internationale kunstwereld van na 1950. Dieter Roth en Ed Ruscha zijn te beschouwen als de belangrijkste wegbereiders voor het kunstenaarsboek van na 1950. Het RKD heeft ook bijgedragen aan de totstandkoming van de tentoonstelling met een presentatie van kunstenaarsboeken uit de eigen collectie o.a. van Gerhard Richter.
Tijdens het symposium op 11 april wordt ingegaan op verschillende aspecten van het kunstenaarsboek: van het verzamelen, uitgeven tot het tentoonstellen ervan. Daarnaast wordt er gesproken over de collecties kunstenaarsboeken van het RKD, Museum Meermanno en de algemene aard van het kunstenaarsboek.

Sprekers deze middag zullen zijn: Chris Stolwijk (directeur RKD), Rickey Tax, (Hoofd Collectiebeheer van Museum Meermanno), Hans Ebbink (kunsthistoricus), Roman Koot (RKD Hoofd afdeling Bibliotheek & Archieven), en José Brokken (verzamelaar en gastconservator van de tentoonstelling in Museum Meermanno).

Het symposium vindt plaats van 13.00-17.00 in Museum Meermanno, Prinsessegracht 30, Den Haag. Deelname aan het symposium: €15,-
Voor programma en aanmelden zie: www.rkd.nl