Persbericht

Super Nature: 4.5 miljard jaar ervaring in één filmavond
Upload Cinema presenteert de natuur zoals je die nog nooit zag
 
Van menselijke organen uit de printer tot kreeften die hun prooi uitschakelen met sonische wapens. Samen met Naturalis Biodiversity Center presenteert Upload Cinema een filmavond over de vervagende grenzen tussen biologie en technologie. Laat je verbijsteren door de wonderen van de natuur: vanaf 2 oktober in geselecteerde bioscopen in heel Nederland.

Super Nature laat zien hoe verbijsterend slim de natuur in elkaar zit. Van mierenkolonies die ondergrondse wereldsteden bouwen tot chimpansees met een aan mensen superieur geheugen. Maar behalve inventief is de natuur ook grillig en imperfect. Daarom doet de mens er alles aan de natuur naar eigen hand te zetten. Super Nature zoomt in op ‘verbeterde’ en artificiële natuur. Zoals protheses voor topatleten, organen uit de printer, genetisch gemodificeerd eten en robotvlinders.

De natuur is een research- en ontwikkelingslab met ruim vier miljard jaar ervaring. Wetenschappers kijken hier dan ook de kunst af. Dat noemen ze biomimicry: het slim kopiëren van natuurlijke systemen. De neus van de snelste trein ter wereld is een kopie van de snavel van een ijsvogel. Ook kunstenaars laten zich door de natuur inspireren. Niet zozeer met een praktische oplossing voor ogen, maar voor heerlijk nutteloze uitvindingen, bizarre experimenten en wilde fantasieën. Verbaas je over bloemenballetten, computergegenereerde bossen, organische mode en musicerende bonsaibomen.
Super Nature is vanaf 2 oktober te zien in geselecteerde filmtheaters. Kijk voor speellocaties en kaarten op de website van Upload Cinema.

Een tipje van de sluier: de volgende video’s zijn in Super Nature opgenomen:
Bullet Train: http://vimeo.com/27640060
Chimpanzee Memory Test: http://youtu.be/zJAH4ZJBiN8
Robot Butterfly: http://youtu.be/Do3S4QmBP-s
Meet The Superhumans http://vimeo.com/46021828
Music From A Bonsai: http://youtu.be/qvyHHX6hNkY

Over Upload Cinema
Elke twee maanden presenteert Upload Cinema een programma vol inspirerende en vermakelijke internetvideo’s rondom een bepaald thema in filmtheaters en op bijzondere locaties, Het publiek stuurt films in; een redactieteam selecteert de beste en stelt daar een programma van samen van circa anderhalf uur. In de redactie voor Super Nature zit Ilse van Zeeland, inhoudsontwikkelaar tentoonstellingen bij Naturalis Biodiversity Center. Upload Cinema is te zien in diverse steden in binnen- en buitenland.
De organisatie won talloze nationale en internationale prijzen voor de ‘cross over’ tussen bioscoop en internet. Waaronder een ADCN lamp, een Spinaward, een Esprix, een Cannes Lion en een Eurobest Award.