krollermullerHet Kröller-Müller Museum presenteert: Sufficient Force
Minimal art, conceptual art en land art. De avontuurlijke geest van de Amerikaanse avant-garde kunst uit de jaren zestig

Van 11 oktober 2014 tot en met 22 maart 2015 presenteert het Kröller-Müller Museum de tentoonstelling Sufficient Force. Na de arte povera, de na-oorlogse geometrisch abstracten en de Engelse beeldhouwkunst uit de jaren zestig tot negentig, toont het Kröller-Müller Museum in Sufficient Force werk van internationaal gerenommeerde Amerikaanse kunstenaars uit de museumcollectie. Opnieuw staan daarbij de jaren zestig centraal; nu het roerige kunstklimaat voornamelijk in en rond New York.

De tentoonstelling begint met Ultimate Painting No. 39 (1960) van Ad Reinhardt en Wandering rocks van Tony Smith. Ad Reinhardt en Tony Smith worden door veel minimalistisch en conceptueel werkende kunstenaars als belangrijke wegbereiders gezien. Reinhardt om zijn kritisch denken over de essentie van kunst en zijn compromisloze zwarte schilderijen als uitkomst, Tony Smith om zijn architectonische benadering van volume en ruimte. De volgende zalen  staan volop in het teken van de minimal en conceptual art en de destijds revolutionaire opvatting dat het overdragen van het idee en van de betekenis van een werk, belangrijker is dan de materiële vorm.

Er is ook werk te zien van Donald Judd, Carl Andre, Robert Morris, Dan Flavin, John McCracken, Sol LeWitt, Eva Hesse, Richard Serra, Robert Smithson en Lawrence Weiner. In de grote beeldenzaal is het magistrale werk Diamond mind II geïnstalleerd, dat Bruce Nauman speciaal voor het Kröller-Müller Museum in Maulbronner zandsteen liet uitvoeren. In het tekeningkabinet is te zien hoe deze kunstenaars hun denkproces in geconcentreerde vorm op papier vastlegden.

De tentoonstelling vindt plaats in het deel van het museum dat is ontworpen en gebouwd in de hoogtijdagen van deze avontuurlijke Amerikaanse kunst. Door een nauwe samenwerking tussen de toenmalige directeur Rudi Oxenaar en architect Wim Quist kreeg de groeiende kunstcollectie een mooi architectonisch kader, wat interessant is om in deze presentatie opnieuw te ervaren.

Informatie: www.krollermuller.nl.