Zaterdag 5 april en tevens in het museumweekend hebben wij een bezoek gebracht aan het Thermenmuseum in Heerlen. In dit museum zijn indrukwekkende restanten te zien van een Romeins badhuis en voor dit museum heeft Infofilm/Museummedia een 3D presentatie ontworpen. Deze bestaan uit vijf 3D geanimeerde filmpjes die de bezoeker duidelijk maken hoe het badhuis er 2000 jaar geleden uit heeft gezien. Op elk filmpje zie je weer een ander gedeelte van het badhuis. Daarnaast kan je bij elk filmpje ter verduidelijking ook een laserstraal activeren, deze wijst aan om welke plek het gaat in de opgraving. Super handig en leuk natuurlijk! Maar zijn de filmpjes wel duidelijk voor de bezoeker? En snapt de bezoeker ook hoe hij de laserstraal kan activeren? Of weet de bezoeker überhaupt wel dat er een laserstraal is? Dit zijn allemaal vragen die opkomen en die interessant zijn om te onderzoeken.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=LqrkbAH4I7E?feature=player_detailpage]

Wij, de stagiaires van Infofilm/Museummedia wilde natuurlijk helpen met het krijgen van antwoorden op deze vragen. Om ons daar bij te helpen hadden wij een enquete opgesteld voor de bezoeker die inging op het gebruiksgemak en vormgeving van de filmpjes. En hebben wij een observatie gedaan. Deze ging in op hoe de bezoeker omging met de 3D presentatie. Na een vijf uur durende middag in het museum, waar in wij de bezoekers hebben geobserveerd en enquêtes hebben uitgedeeld gingen wij met een tevreden gevoel naar huis. Wij hadden niet verwacht op zoveel respons van de bezoeker, en met een aantal bezoekers hebben wij zelfs van gedachten kunnen wisselen over eventuele verbeteringen. Zeker een geslaagde middag dus.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=vWeGO9Fmic4?feature=player_detailpage]

Infobord_Thermenmuseum

Met behulp van de ingevulde enquêtes en onze observatie hopen wij de nodige conclusies te trekken om de 3D presentatie nog verder te verbeteren! Een aantal conclusies die wij nu al kunnen trekken is in ieder geval dat de bezoeker de 3D presentatie absoluut een verbetering vind! Het is een goede toevoeging bij de opgraving en het visualiseert goed hoe het er vroeger uit zou hebben gezien. Helaas niet alle bezoekers snapte het gebruikt van de laserstraal, maar vooral jonge kinderen ontdekten het knopje snel. Zo zie je maar, dat er nog wel een aantal dingen verbeterd kunnen worden. Maar wij zijn in ieder geval blij dat het een geslaagde middag was, en dat we met behulp en tips van de bezoeker de 3D presentatie nog gebruiksvriendelijker kunnen maken.