Leids stadhuis krijgt eigen muurgedicht
Muurgedicht
Op één van de gevels van het Leidse Stadhuis is een muurgedicht aangebracht. Dinsdagmiddag werd het gedicht door het voltallige Leidse college onthuld. Het gemeentebestuur heeft de stichting TEGEN-BEELD gevraagd speciaal voor het stadhuis een muurgedicht te laten schrijven en ontwerpen.

Op verzoek van TEGEN-BEELD heeft vervolgens de Leidse dichter Cees van Hoore dit nieuwe gedicht geschreven. De inwoners van de stad gaan in het gedicht een dialoog aan met het bestuur van de stad.
Het ontwerp is van de hand van Ben Walenkamp en de uitvoering van Jan Willem Bruins, beiden van de stichting TEGEN-BEELD. Jan Willem Bruins heeft  alle 107 bestaande muurgedichten in Leiden geschilderd.

In 1983 verscheen de eerste bundel van de dichter Cees van Hoore, ‘Groot Licht’. Daarvoor ontving hij een aanmoedigingsprijs van het Fonds voor de Letteren. Er is al een muurgedicht in Leiden van zijn hand;  ‘Avond op het land’ staat op de muur van de Kiekendiefhorst.

Het project “Gedichten op Muren” startte in 1992 met een gedicht van de Russische dichteres Marina Tsvetajeva. Het aanbrengen van de muurgedichten was een initiatief van de stichting TEGEN-BEELD. De stichting houdt zich bezig met de relatie tussen taal en beeld. TEGEN-BEELD heeft inmiddels op diverse plaatsen buiten Nederland op eigen initiatief poëzie op muren gerealiseerd. Zoals in 2012 met een gedicht van de Franse dichter Rimbeaud in Parijs. De stichting heeft in het buitenland ook veel navolging gekregen.