vangogh_schilderwedstrijdVandaag, 31 maart 2015, is onder het motto ‘125 jaar inspiratie’ de grote Vincent van Gogh schilderwedstrijd gestart: Schilder als Van Gogh. Deze wedstrijd herdenkt dat de wereldberoemde Nederlandse kunstschilder 125 jaar geleden overleed en wil kunstenaars uit binnen- en buitenland stimuleren om zich door Vincent van Gogh, zijn leven, zijn werk en zijn tijd te laten inspireren.

Inschrijven
Schilders van alle niveaus, uit alle windhoeken en van alle leeftijden kunnen aan de wedstrijd deelnemen en zich inschrijven via de website. De techniek en het formaat van het schilderij is vrij. Dus acryl mag, evenals olieverf, aquarel en elke andere natte techniek. Inzendingen mogen vierkant, liggend of staand, ovaal, rond en rechthoekig zijn in elk denkbaar formaat. Het thema is ‘Vincent van Gogh – 125 jaar inspiratie’. Dit betekent dat de ingezonden schilderijen geïnspireerd moeten zijn door het leven, werk en de tijd van Vincent van Gogh in de breedste zin van het woord. Bijna alles is mogelijk: van variaties op de zonnebloemen, de zaaier of een terras met absintdrinkers, tot een gigantisch oor of een stilleven in de stijl van Van Gogh.

Vakjury
Na sluiting van de inschrijving (eind augustus) kiezen publiek en vakjury uit het totale aantal inzendingen samen de 125 beste werken. Deze worden van 12 november 2015 tot en met 17 januari 2016 geëxposeerd in het Breda’s Museum. De juryleden hebben in hun dagelijks leven allemaal te maken met de schilderkunst in het algemeen en Vincent van Gogh in het bijzonder:
–          Ron Dirven, directeur-conservator Vincent van GoghHuis te Zundert
–          Frank van den Eijnden, voorzitter Van Gogh Europe
–          Marianne Kraster, kunstenaar en technisch adviseur Royal Talens
–          Raoul Locht, voormalig hoofdredacteur Atelier magazine
–          Teio Meedendorp, senior onderzoeker Van Gogh Museum
–          Rebecca Nelemans, kunsthistoricus Van Gogh Brabant
Zij kiezen uiteindelijk ook de prijswinnaars van de wedstrijd.

Alle informatie over onder meer deelname, beoordeling, prijzen en expositie is te vinden op www.vangoghschilderwedstrijd.nl.
De wedstrijd is ook te volgen via de Facebook-pagina www.facebook.com/vangoghschilderwedstrijd.