UITNODIGING
Cineblend dinsdag 14 mei 2013 Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met diner, film en debat, heeft dinsdag 14 mei als thema:

Levend Erfgoed Levend Houden
over de rol van film bij het doorgeven van immaterieel cultureel erfgoed

Op 15 mei 2012 ratificeerde Nederland als een van de laatste lidstaten van de Verenigde Naties het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Met de ondertekening heeft Nederland er nu ook officieel een nieuwe tak van erfgoed bijgekregen: de tradities en rituelen die van generatie op generatie worden doorgegeven. In oktober 2012 werden eindelijk de eerste Nederlandse tradities op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst: het Bloemencorso van Zundert, de Boxmeerse Vaart en de Sint Maartensviering in Utrecht. De discussie over welke tradities er nog meer op de lijst geplaatst moeten worden, zal de komende jaren in volle hevigheid losbarsten. Belangrijke gegadigden: het Sinterklaasfeest en de Elfstedentocht.

Een jaar na de ondertekening van het UNESCO Verdrag organiseert Cineblend een avond over de rol van film bij de instandhouding en doorgifte van immaterieel cultureel erfgoed. Welk beeld wordt er eigenlijk doorgegeven en welke rol spelen de musea en archieven hierbij? We gaan in op film als bron van wetenschappelijk onderzoek en het belang van het vastleggen en doorgeven van tradities aan volgende generaties. Ook bekijken we hoe de Nederlandse tradities het beste kunnen worden vastgelegd en door wie. Wetenschappers en filmmakers tonen beeldfragmenten ter illustratie, waaronder een fragment uit de Friese serie ‘AMBACHT, vijf Leeuwarder handwerkslieden’ (Halbe Piter Claus 2013); volgens het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) die de coördinatie van de Nationale Inventaris in handen heeft hét voorbeeld van hoe je immaterieel erfgoed kunt ontsluiten, presenteren en bewaren.

De avond vindt plaats in het kader van het documentaire filmfestival Ambacht in Beeld dat van 17 t/m 19 mei in filmtheater De Fabriek in Zaandam gehouden wordt.

Te gast zijn:
Wendy van Wilgenburg, visueel antropoloog en directeur van het Ambacht in Beeld festival. Als regisseur heeft Van Wilgenburg zich gespecialiseerd in het documenteren van ambachten. Zo maakte zij ‘De Ideale Klank’, over een vioolbouwer en ‘De Huisman’, over de restauratie en reconstructie van molen De Huisman op de Zaanse Schans.
Wim van Zanten, onderzoeker van Indonesische muziek en voormalig staflid van het Instituut Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Universiteit Leiden. Hij was betrokken bij het tot stand komen van de UNESCO conventie voor immaterieel erfgoed in 2003. Van Zanten publiceerde een aantal artikelen over deze conventie, waaronder in 2012 een eerste analyse van films behorende bij de tradities die andere landen in 2011 aan de erfgoedlijst toevoegden.
Albert van der Zeijden, historicus en wetenschappelijk beleidsmedewerker bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). Het VIE is aangewezen om het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in de praktijk te brengen. Dit jaar besteden ze in het bijzonder aandacht aan ambachten. Op 17 mei zal Van der Zeijden het Ambacht in Beeld festival openen.
De discussie wordt geleid door Hendrik Henrichs, senior docent/onderzoeker afdeling Cultuur-, maatschappij- en ideeëngeschiedenis Universiteit Utrecht.

Soeterijn Café, Koninklijk Instituut voor de Tropen Linnaeusstraat 2 te Amsterdam

18.00-19.30 uur diner à € 12,50 (reserveren bij café restaurant Soeterijn: info@ekeko.nl) 19.30-22.00 uur programma, toegang gratis, reserveren niet nodig
22.00-23.00 uur borrel