Programma Graphic Design Festival Breda bekend; van ambachtelijke muurschilderingen tot aan een tattoo voor de mensenrechten, er is weer genoeg te beleven.

Het programma van de vierde editie van Graphic Design Festival Breda (GDFB) is bekend. Van 17 tot en met 27 april 2014 staat de binnenstad van Breda volledig in het teken van grafisch ontwerp. Het festival trakteert bezoekers op een mix van opvallende exposities en een afwisselend programma van lezingen, workshops en events.Het programma is nu te vinden op: www.gdfb.nl.

Binnen- en buiten exposities
Is ons voedsel eigenlijk nog wel veilig en hoe ‘transparant’ is ons dataverkeer? Deze en andere journalistieke onderwerpen worden letterlijk in beeld gebracht op enorme billboards in het centrum van Breda. Al wandelend door de stad ervaren bezoekers wat de impact van grafisch ontwerp is op hun dagelijks leven. Van handgeschilderde reclame die een hele straat transformeren tot aan de verrijzing van een oude stadstoren. Er is veel te zien, maar ook veel te doen. Zo kunnen bezoekers in een vormgevingsmachine met een heuse printstraat eigen ideeën verbeelden in een persoonlijk boekje.

Lezingen, workshops en een pop-up restaurant
Naast de exposities organiseert GDFB ook een driedaags lezingenprogramma in de Nieuwe Veste. Op 22, 23 en 24 april bespreken internationale journalisten, ontwerpers en onderzoekers de huidige stand van zaken binnen de ontwerppraktijk. Zo vertellen Roger Gerards (Creatief Directeur) en Erwin Thomasse (Textielontwerper) van Vlisco over de rol van vormgevers binnen een groot bedrijf. Steve Powers, bekend van zijn indrukwekkende signpaintings en TED Talks komt speciaal over vanuit de VS om tijdens een lezing beelden van zijn laatste werken met het publiek te delen. In de Stadsgalerij vinden dagelijks workshops, performances en filmvertoningen plaats en in het pop-up restaurant wordt het publiek verrast met eerlijke en mooi vormgegeven gerechten.

Human Rights Tattoo: één vierkante centimeter van je huid voor de mensenrechten
Een van de projecten die aansluiten bij het festival is het bijzondere Human Rights Tattoo. Het kunstcollectief Tilburg Cowboys vraagt aandacht voor de mensenrechten door 6773 mensen van over de hele wereld één letter van de tekst ‘The Universal Declaration of Human Rights’ als tatoeage mee te geven. De Tattooartists van Bunker Tattoo in Breda zullen op 19 april van 11.00 tot 18.00 hun skills vrijwillig inzetten voor dit project.

Over Graphic Design Festival Breda
Het Graphic Design Festival Breda onderzoekt actuele ontwikkelingen op het gebied van grafische beeldcultuur en presenteert deze in het historische centrum van Breda. Op verrassende en toegankelijke wijze verbindt GDFB het werk van internationale ontwerpers met technologische ontwikkelingen en maatschappelijke context. Het festival inspireert en confronteert meer dan 15.000 bezoekers en 75.000 passanten met de invloed van grafisch ontwerp op hun gedrag en meningen.

Meer info: www.gdfb.nl
Facebook: GraphicDesignFestivalBreda
Twitter: @gdfb #gdfb