PERSBERICHT

Delft, 8 april 2013

Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution
400 jaar Exchange

Nieuwe tentoonstelling in Museum Het Prinsenhof

Van zaterdag 20 april tot en met zondag 9 juni 2013 is de tentoonstelling ‘Delft – Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar Exchange’ te bezichtigen in Museum het Prinsenhof in Delft. De tentoonstelling neemt je mee op reis door keramiek en kunst. Naast de keramische objecten met een hoge artistieke waarde, is veel aandacht voor de kunstenaars zelf, hun ervaringen en hun inspiratie. De bezoeker gaat op ontdekkingstocht via een loopbaan van hout en steigermateriaal langs keramiek, wandschilderingen en video’s.

The Blue Revolution
Het ‘Blue’ verwijst naar het blauw van het Chinese Ming porselein dat na 1602 op de Nederlandse markt komt en naar het Delfts Blauw dat ontstaat als navolging van dat Ming porselein. Kortom, de aanvoer van het Chinees porselein was 400 jaar geleden een revolutie in blauw.
Hernieuwde samenwerking
Sinds 2006 is er opnieuw contact tussen Jingdezhen en Delft dankzij het project 400 jaar Exchange Delft – Jingdezhen. De gemeente Delft, Erfgoed Delft, Royal Delft, de gemeente Jingdezhen, de musea in de Chinese keramiekstad en het Sanbao Ceramic Institute werken samen om deze uitwisseling vorm te geven. Een onderdeel van het project ‘Artist-in-Residence’ is de bevordering van de uitwisseling van kunstenaars tussen beide steden. Adriaan Rees, kunstenaar met een eigen atelier in Jingdezhen, werkt als projectleider al enige jaren aan deze uitwisseling.

Kunstenaars
De tentoonstelling toont objecten van Jiansheng Li, Wan LiYa, Zhang Ling Yun, Pepijn van den Nieuwendijk, Tineke van Gils, Pauline Wiertz, Hugo Kaagman,Chris Dagradi, Adrie Huisman, Wendy Steenks en Adriaan Rees.

Breng ook een bezoek aan de tentoonstelling ‘Delfts Blauw. Kunst of Kitsch’ over het imago en de identiteit van Delfts Blauw.

Deze tentoonstelling is onderdeel van ‘Delft Keramiek 2013 – Langs beelden en design’. Deze manifestatie vindt plaats van 27 april t/m 9 juni 2013 en bestaat uit tentoonstellingen, lezingen, projecten en workshops op tien locaties in de historische binnenstad van Delft.

The Blue Revolution

Facebook