Persbericht
18 februari 2013

Nieuwe expositie ‘Topografie als Kunst’
Een nieuwe expositie met poldergezichten uit de achttiende eeuw van tekenaar Pieter Idserts.

Haarlemmermeer – Historisch Museum Haarlemmermeer organiseert in samenwerking met het Historisch Archief Haarlemmermeer een bijzondere tentoonstelling met achttiende-eeuwse tekeningen van dorpsgezichten door ‘Landschaps Meester’ Pieter Idserts, met als contrast foto’s van de hedendaagse situatie door fotograaf Kees van der Veer. U kunt deze tentoonstelling bezoeken vanaf  9 maart t/m 8 juni 2013 in het Historisch Museum Haarlemmermeer, Bosweg 17. Toegang: regulier tarief. Voor openingstijden gaat u naar de website van het museum.

De tentoonstelling is een beleving van het vroegere Haarlemmermeer en de uitzichten die men vanaf het water had op de dorpen eromheen, met daar tegenover Haarlemmermeer van nu. Door de opzet van de tentoonstelling kunt u uw hoofd letterlijk in de wereld van Idserts’ kunstwerken steken en uzelf in zijn wereld wanen.
Pieter Idserts tekende vooral watergezichten met schepen en stads- en dorpsgezichten die een grote documentaire waarde hadden. De meeste tekeningen zijn gemaakt in de regio van Friesland. De dorpsgezichten rondom het Haarlemmermeer vormen een uitzondering. Zijn talent en de behoefte aan tekenonderwijs op de Franeker Hogeschool brachten hem de titel ‘Landschaps Meester’.

Tegenwoordig is het een keurige polder, maar vroeger was het Haarlemmermeer een wispelturig meer met de bijnaam ‘de Waterwolf’. Het Haarlemmermeer was in de achttiende eeuw een erg onstuimig meer dat behalve belangrijk vaarwater voor handel en visserij, ook wel bekend stond als een verraderlijk meer dat met de tijd steeds meer land opslokte. Dit onstuimige karakter weerhield Pieter Idserts er echter niet van om er met een bootje op uit te trekken en de verscheidene dorpjes rondom het Haarlemmermeer vast te leggen. Deze tekeningen zijn nu te zien in deze tentoonstelling samen met foto’s van de huidige situatie gemaakt door Kees van der Veer.

De tentoonstelling is te zien vanaf 9 maart t/m 8 juni 2013. U betaalt de reguliere toegangsprijs om de tentoonstelling te bezoeken. Het Historisch Museum Haarlemmermeer is tot april geopend in de weekenden van 13.00 tot 17.00 uur. Vanaf 1 april zijn ze geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie en alle activiteiten gaat u naar www.historisch-museum-haarlemmermeer.nl of naar www.facebook.com/Historisch.Museum.
U kunt het museum bezoeken aan de Bosweg 17, 2131 LX in Hoofddorp (tussen Claus Event Center en Courtyard Hotel in). U kunt gratis parkeren achter Claus. U kunt altijd bellen of mailen via 023 5620437 en infohmh@xs4all.nl.