Persbericht
Berg en Dal, 13 mei 2013
Pinksteractiviteiten in het Afrika Museum
 
Tijdens de Pinksterdagen, op 19 en 20 mei, vinden in het Afrika Museum bij Nijmegen bijzondere activiteiten plaats voor jong en oud. Zo maken kinderen in de workshop ‘Kunst om op te vreten’ een eetbaar schilderij met chocolade. In de rondleiding ‘Ontmoetingen’ worden bezoekers meegenomen op een boeiende tour door het museum. Kokkin Daro leert kinderen zelf pindakaas te maken. Op beide dagen is er live muziek in het Buitenmuseum.

Workshop ‘Kunst om op te vreten’
Wie wordt er niet gelukkig van chocola? Helaas schuilt er achter chocola vaak nog het trieste verhaal over slavernij. Want hoewel slavernij al in 1948 overal ter wereld werd verboden, worden veel cacaobonen nog steeds geplukt door mensen die daar niet of nauwelijks voor betaald worden. Na een korte inleiding over slavernij gaan kinderen op eetbaar papier schilderen met echte, slaafvrije chocola van Tony’s Chocolonely’s. Ze mogen hun schilderij mee naar huis nemen of opeten!

Workshop ‘Pindakaas maken’
Heel veel kinderen zijn gek op pindakaas. Het is lekker en ook nog eens gezond. Pinda’s komen uit warme landen, bijvoorbeeld landen in Zuid-Amerika en Afrika. De pinda’s worden gebruikt in allerlei gerechten of worden gegeten als tussendoortje. In de workshop maken kinderen samen met de Afrikaanse kokkin Daro zelf pindakaas. Smeer deze thuis op een boterham of maak er een lekkere soep of saus van!

Rondleiding ‘Ontmoetingen’
De rondleider neemt de deelnemers mee langs een aantal highlights uit de museumcollectie. Ook de tijdelijke tentoonstellingen ‘Faces of Africa’ en ‘Josiah Onemu – Beelden van een bruggenbouwer’ worden meegenomen in deze museumtour.

Live muziek
Op eerste Pinksterdag spelen Kodjo Agbodjalou en Ayaovi Kokousse de sterren van de hemel in het Buitenmuseum. Beide muzikanten komen uit Togo en ze laten het publiek genieten van ritmische percussie, meerstemmige zang, bodypercussie en dans. Op tweede Pinksterdag treedt Lamin Kuyateh uit Gambia op. Lamin speelt kora, een snaarinstrument met een klankkast gemaakt van een grote kalebas, ook wel Afrikaanse harp genoemd. Hij zingt daarbij traditionele Gambiaanse liederen.

Alle activiteiten vinden plaats tussen 11.30  en 16.30 uur. Kijk voor het volledige programmaoverzicht van op www.afrikamuseum.nl onder ‘Agenda’.
Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur