Zomerprogramma in het Afrika Museum
t/m 2 september 2012
 
Het zomerprogramma in het Afrika Museum bij Nijmegen is van start gegaan! Tot en met 2 september zijn er dagelijks bijzondere activiteiten voor het hele gezin en op de zomerzondagen swingt het Buitenmuseum op live muziek uit West-Afrika. In het kader van de Afrikaanse Ambachtsweken toont Paul Gbortsyo, wever uit Ghana, bezoekers het bijzondere ambacht van Kente-weven op een traditioneel weefgetouw.

Zondag 15 juli – Faso Foli
Op alle zondagen tijdens het zomerprogramma swingt het museum op West-Afrikaanse klanken. Op zondag 15 juli doet de vierkoppige percussiegroep Faso Foli het Afrika Museum aan. Faso Foli staat onder leiding van Salia Bemba Traore. Salia werd geboren in Bobo-Dioulasso, hét centrum van de traditionele muziek van Burkina Faso. De getalenteerde artiesten van Faso Foli brengen het Buitenmuseum tot leven op de ritmes van de djembé, balafoon en doundoun. Aanvang: 13.00, 14.45 en 15.30 uur.

Activiteiten
Tijdens het zomerprogramma kunnen bezoekers dagelijks deelnemen aan (theatrale) rondleidingen en workshops. Aansluitend bij de tentoonstelling ‘Goddelijk en Griezelig – Het Geheim van de Slang’  vinden onder meer de theatrale tour  ‘Bang voor de slang’, de voorstelling ‘De Grote Wijze van het woud’ en de creatieve workshop ‘de Regenboogslang’ plaats. In de workshop ‘Afrikaanse muziek’ maken de deelnemers kennis met Afrikaanse ritmes en instrumenten. Verhalenverteller Sjoerd neemt kinderen mee op een tocht door het Buitenmuseum in theatrale tour ‘Kofi kan niet zweten’.
Let op! Niet elke activiteit vindt dagelijks plaats. Kijk voor het programma van dag-tot-dag op www.afrikamuseum.nl onder ‘Activiteiten –> Agenda’.

Afrikaanse Ambachtsweken
Kente-wever Paul Gbortsyo uit Ghana is tot en met 19 augustus te gast in het museum. Hij geeft demonstraties en workshops kente-weven. De prachtige Ghanese kente doeken worden gekenmerkt door een horizontaal blokkenpatroon van aan elkaar genaaide, smalle banden van katoen of zijde. De verschillende kleuren en patronen die in de stof worden geweven hebben specifieke namen en symbolische betekenissen. Bij de Ewe, de bevolkingsgroep in Ghana waartoe Paul Gbortsyo behoort, wordt de kente gedragen tijdens sociale aangelegenheden zoals begrafenissen en bruiloften.
De demonstraties kente-weven vinden plaats van woensdag t/m zondag.

Kinderworkshop ‘Kom even weven’
Aansluitend bij de Afrikaanse Ambachtsweken is er een speciale creatieve workshop voor kinderen. Kinderen nemen eerst een kijkje nemen op de werkplaats van de wever uit Ghana. Daarna gaan ze in de workshop zelf aan de slag met een kunstwerk, geweven van verschillende materialen zoals wol, papier, plastic en touw.

Bereikbaarheid Afrika Museum
Neem vanaf Centraal Station Nijmegen buslijn 7 naar het Afrika Museum. Print via www.afrikamuseum.nl een Combiticket voor busretour en entree museum. (Prijs: volwassenen € 7,50 i.p.v. € 12,50 en kinderen € 5,00 i.p.v. € 9,00).

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
www.afrikamuseum.nl
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur