Proefjes, prepareren en pluizen
Volop activiteiten in Naturalis tijdens de kerstvakantie
Van 23 december tot en met 6 januari organiseert museum Naturalis in Leiden dagelijks activiteiten. Sta met je neus bovenop een prepareersessie, test je zintuigen met proefjes of kom kijken naar het uitpluizen van uilenballen.
Proefjes
Kinderen testen en verbeteren dagelijks hun zintuigen en knutselen hun eigen superzintuigen in elkaar.
Doe en ontdek
Mammoetbot, kristalsteen, krokodillenhuid of hyenadrol: aanraken is verplicht! Pak een object en de bijbehorende onderzoeksopdracht en doe een ontdekking. Er zijn meer dan 100 verschillende opdrachten. Doe en ontdek vindt je elke dag plaats.
Schedellezen
Ontdek tijdens deze interactieve voorstelling van welk dier de schedel is. Kruip in de huid van een onderzoeker en vind stapje voor stapje het antwoord. De voorstelling is dagelijks in de kerstvakantie, behalve op 27 december.
Natuur op Spreekuur
Op het spreekuur van 2 januari is iedereen welkom met zijn vondsten uit de natuur. Deskundigen van Naturalis brengen, schelpen, botten, stenen en fossielen op naam en beantwoorden vragen.
Prepareren
Maak live de preparatie van een dier mee. Voordat een dier de collectie in kan, wordt het soms eerst onderzocht. Daarna ontleden we het dier en bewaren de botten en de huid op een speciale manier. Op 2 en 4 januari prepareren we een aye-aye: een bijzondere halfaap uit Madagascar. Ook op 24 en 31 december vinden prepareersessies plaats, namelijk van een Blyths saterhoen en een Roodkeelduiker.
Braakballen pluizen
In het magazijn van Naturalis staan tientallen dozen met oude braakballen van vogels. Veelal uit de periode 1950 – 1960. Op donderdag 27 december laten we van 11.00 tot 16.00 uur in de zaal LiveScience zien hoe het uitpluizen en analyseren van braakballen in zijn werk gaat.
In de spotlight
De medewerkers van Naturalis hebben vaak bijzondere beroepen. Deze kerstvakantie zetten wij een aantal medewerkers in de spotlight. Onderzoeker Eulalia Gassó Miracle weet bijvoorbeeld alles over kevers en Anita Walsmit Sachs maakt de mooiste wetenschappelijke tekeningen van planten. Kijk voor de exacte data van deze activiteit in de agenda op http://www.naturalis.nl/nl/het-museum/agenda/.