PERSBERICHT
Delft, 21 december 2012
Museum Het Prinsenhof inspireert…Christina Linaris-Coridou
Een nieuwe Delftse meester van nu in 2013

De vijfde kunstenaar in de serie Delftse meesters van nu. Het Prinsenhof inspireert…is de in Delft woonachtige beeldend kunstenaar Christina Linaris-Coridou (1948, Athene). Vanaf donderdag 10 januari 2013 is een kleine presentatie van en over haar werk te zien in Museum Het Prinsenhof.

Voor de expositie koos de ‘Delftse meester’ voor ‘Portret van de familie Van der Dussen’, 1640, een schilderij door Hendrick Cornelisz van Vliet, uit de collectie van Museum Het Prinsenhof en ‘A found Earth’, een aardewerk bord uit haar eigen collectie. Daarnaast geven twee fotoportretten, een digitale presentatie van het werk van Christina Linaris-Coridou in de collectie van het museum en een video interview met de kunstenaar over haar werk, een goed beeld van wat deze Delftse Meesteres inspireert bij de totstandkoming van haar oeuvre. De keuze voor Linaris-Coridou tegelijk met de lopende tentoonstelling Delfts Blauw. Kunst of Kitsch is geen toeval vanwege haar werk met keramiek.

Toeval en een ziel
Het werk van Christina Linaris-Coridou gaat in de kern over kijken naar de natuur, kijken naar mensen, over kijken met alle zintuigen. Zij creëert haar kunstwerken met intuïtie, waarbij toeval een belangrijke rol speelt en waarbij alles wat zij maakt een ziel moet hebben. Zij is een conceptueel kunstenaar, die veel uiteenlopende materialen gebruikt; van film tot textiel. Hierbij is de draad vaak het bindende element. Linaris-Coridou behoort tot de pioniers van de videokunst in Nederland, maar werkt ook vaak met keramiek.

Van der Dussen
De keuze voor de twee werken waarmee zij de kern van haar werk toelicht, laat zien hoe intuïtief zij te werk gaat en hoe toeval hier een rol in speelt. Door het opgooien van een munt op de kaart van Nederland reisde zij naar het dorp Dussen, waar zij belandde bij een kasteel dat ooit (naar men zei) bezit van de Delftse regentenfamilie Van der Dussen was. Terug in Delft ging zij op onderzoek uit en raakte in Museum Het Prinsenhof onder de indruk van het portret van de familie Michiel van der Dussen (niet de regentenfamilie, maar een rijke katholieke familie). Dit inspireerde haar om bij de Porceleyne Fles een grote schaal in Delfts blauw te maken, geënt op de symboliek in het schilderij. Zo ontstond haar aardewerk bord ‘A found Earth’.

Serie
In de serie Delftse meesters van nu vindt in het Museum Het Prinsenhof elke twee maanden een presentatiewissel plaats van Delftse hedendaagse kunstenaars. Na Jaap van den Ende, Henk Molenaar, Erik Pape en momenteel Chris Dagradi volgt nog Christina Linaris-Coridou (vanaf 10 januari 2013). Later in 2013 volgt een nieuwe reeks ‘Delftse meesters’. Een portret- en atelierfoto, gemaakt door de Delftse fotograaf Marco Zwinkels, completeren het beeld van de kunstenaars. Bij de presentaties verschijnt een losbladige catalogus, waarin een bewerkte versie van het interview, de twee gekozen werken en het overige werk van de kunstenaar in de collectie, zijn opgenomen. Deze catalogus is te koop in de winkel van Museum Het Prinsenhof.

Kijk voor meer informatie en het online bladerboek met al het werk van Christina Linaris-Coridou in de collectie van Museum Het Prinsenhof op www.prinsenhof-delft.nl/delftsemeesters