Waarderingscijfer voor het museumbezoek blijft onverminderd hoog

Naturalis Biodiversity Center heeft het afgelopen jaar opnieuw een recordaantal bezoekers ontvangen. Het museum in Leiden ontving in 2015 339.550 bezoekers, bijna 12% meer dan in 2014. Voor het derde jaar op rij heeft Naturalis het bezoekersrecord verbroken. De bezoekers van het museum waardeerden hun dagje uit met gemiddeld een 8,4.

2015 is het drukst bezochte jaar ooit voor Naturalis. “Geweldig dat we zoveel mensen enthousiast weten te maken voor natuur en wetenschap! Het leukste daarbij vind ik dat we jong en oud zelf actief kennis laten maken met ons onderzoek en hen tegelijk iets van de opwinding en verwondering laten voelen die wij zelf ook ervaren in ons werk. Dat is goed, want biodiversiteit is een belangrijk onderwerp voor ons allemaal,” aldus Edwin van Huis, directeur Naturalis.


Hoogtepunten

Met trots blikt Naturalis terug op de hoogtepunten van 2015. Alle collectiegegevens kwamen wereldwijd online beschikbaar; maar liefst 37 miljoen objecten werden gedigitaliseerd. Onderzoekers van Naturalis deden belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van biodiversiteit en evolutie.*
Het museum dankt het bezoekersrecord vooral aan speciale activiteiten en evenementen. Naturalis betrekt bezoekers zo veel mogelijk bij alle werkzaamheden van het instituut en haar onderzoekers. Afgelopen zomer konden kinderen Op avontuur als Freek. Bij deze mini-expeditie stonden ze letterlijk in de schoenen van de populaire Naturalisonderzoeker Freek Vonk. Ook konden ze onderzoeken wat er in de sloten rond Naturalis leeft. In het Dinolab, geopend vlak voor de kerstvakantie, zien bezoekers van dichtbij hoe fossielen van triceratopsen worden schoongemaakt. Deze triceratopsen komen in het vernieuwde museum te staan naast hun natuurlijke vijand, Tyrannosaurus rex.
Ook scholen wisten Naturalis dit jaar weer goed te vinden. Ruim 67.000 leerlingen en studenten bezochten het museum in 2015 voor een schoolreis of een educatief programma.
2016

Naturalis gaat een bijzonder jaar tegemoet. Vanaf augustus 2016 start de verbouwing van het huidige museum. De huidige tentoonstelling is geopend tot 1 augustus 2016. Vlak daarna, in september, verwelkomt Naturalis haar Tyrannosaurus rex in het Pesthuis, het huidige entreegebouw. Met de interactieve dinotentoonstelling waarin T. rex de hoofdrol speelt, verwacht het museum in Leiden opnieuw veel aandacht en bezoekers te trekken.