Persbericht

Opening De Verdieping, kennis- en documentatiecentrum MOA

Op 1 juni om 14.00 uur opent De Verdieping: het documentatie- en kenniscentrum van MOA Museum Oud Amelisweerd te Bunnik. De Verdieping biedt ruimte aan de documentaire collectie van Armando en in een later stadium ook aan de bewoners- en behanggeschiedenis van landhuis Oud Amelisweerd. De Verdieping is op 1 juni tot 17.00 uur open voor publiek. Ook op 2 juni is De Verdieping open, van 12.00 tot 17.00 uur. Zolang de behangrestauratie in MOA nog plaatsvindt en het museum nog niet permanent open is, is De Verdieping alleen open tijdens evenementen en op afspraak. De Verdieping is mogelijk gemaakt met steun van de Vrede van Utrecht en de Provincie Utrecht.

Lang was de zolderverdieping van MOA een grote, lege ruimte. Vervolgens lag het er vol met kabels, planken en gereedschap. Continue waren er mensen aan het zagen en timmeren. Zij brachten de bekabeling aan en de vele led-lampjes, waarmee de leestafel en zithoeken worden verlicht. Meubilair was buitenshuis in de maak, evenals de vloer die zwevend is aangebracht en waar vervolgens een gietvloer op gegoten is. Deze vloer vormt zodoende een eiland van kennis binnen de geheel in tact gelaten zolderverdieping van het landhuis. Op dit eiland kan een ieder zich verdiepen in proza, poëzie, films, documentaires en muziek van en over van Armando.

Speciaal voor de opening is literair en journalistiek werk uitgezocht en tentoongesteld in de vitrines van De Verdieping door documentalist en Armando-kenner Bep Biekart. In het kader van de Vrede van Utrecht gaat deze openingspresentatie over de wijze waarop Armando zich heeft laten inspireren door de oorlogsthematiek. Ondanks het feit dat Armando sceptisch is over de mogelijkheden voor een eeuwige vrede of over de potentie van de kunst om een oorlog te stoppen of te voorkomen verwijst zijn werk wel degelijk, zowel thematisch als in het elementaire karakter ervan, telkens weer naar een nieuw begin. Deze creativiteit en vernieuwing zijn voor de mensheid en de geschiedenis van levensbelang.

Voor de gelegenheid hebben Yvonne Ploum, directeur MOA, en Sjors Swierstra, historicus en filmmaker, Armando geïnterviewd over bovengenoemde thematiek. Het korte film-interview wordt naast vele andere beelden uit het literaire, documentaire en audiovisuele werk van Armando vertoond op een van de twee grote schermen op De Verdieping. Het tweede scherm toont een impressie van de behanggeschiedenis van het Chinese en westerse behang dat door de eeuwen heen de wandbekleding vormde op de muren van het landhuis. Sander Karst, historicus, heeft deze presentatie samengesteld. In een later stadium zal er een uitgebreidere presentatie van de bewoners- en behanggeschiedenis geplaatst worden op De Verdieping.
Tijdens het open weekend liggen Armando’s poëzie en proza ter inzage en kan de bezoeker bijvoorbeeld kijken naar een aflevering van Herenleed. De documentalisten van MOA zijn tijdens het openingsweekend aanwezig en geven graag antwoord op alle vragen.