Open Monumentendagen in het Museum voor Communicatie
 
Zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer het jaarlijkse Open Monumentenweekend. Dit jaar biedt het Museum voor Communicatie een uniek kijkje in de tempel van de Theosofische Vereeniging die normaal niet toegankelijk is voor bezoekers.

In de tuin van het Museum voor Communicatie staat een bijzonder tempelgebouw, ontworpen voor de Theosofische Vereeniging. Het is een ontwerp van de bekende architect Karel Petrus Cornelis de Bazel (1869-1923). Het gebouw is vrij onbekend want het ligt volledig verscholen in het blok woningen eromheen.

Architect De Bazel was vrijmetselaar en sinds 1894 actief lid van de Theosofische Vereeniging. In 1913 vroeg deze vereniging hem om in de grote achtertuin een tempel te ontwerpen vanwege het groeiende aantal leden. Het werd een tempel met twee grote zalen en meerdere kleinere ruimtes.

In 1991 werd het tempelgebouw verkocht aan ‘de buren’: het PTT Museum (nu het Museum voor Communicatie). Op een enkele lamp na is de aankleding en het meubilair verdwenen, maar de monumentale zalen met de fraaie plafonds en de glas-in-loodramen maken grote indruk.

Tijdens de Open Monumentendagen worden er rondleidingen gegeven door deze bijzondere en onbekende tempel en wordt oud beeldmateriaal getoond.

Het museum en de tempel zijn op zaterdag 14 en zondag 15 september gratis toegankelijk.

Waar:             Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag
Datum, tijd:    Zaterdag 14 en zondag 15 september, 12:00 – 17:00 uur
Info:                 www.muscom.nl
Kosten:          Gratis