Naturalis en WNF organiseren Amazone kennisfestival
Naturalis Biodiversity Center en het Wereld Natuur Fonds (WNF) brengen het grootste regenwoud op aarde naar Leiden. Het hele gezin kan proeven van de Amazone tijdens het Amazone kennisfestival op zondag 16 maart van 11.00 tot 16.00.
Programma kennisfestival
Hoeveel bomen staan er in de Amazone? Hoeveel dier- en plantensoorten leven er? Wat heeft het grootste regenwoud op aarde met klimaatverandering te maken? Hoe ga je op expeditie in de ongerepte jungle? Hoe klinkt de Amazone? Hoe smaken exotische vruchten als açaí, bacuri en cupuaçu? Waar kom je de Amazone in de supermarkt tegen?
Tijdens het kennisfestival krijgen bezoekers antwoord op deze vragen. Tijdens een doorlopend programma vertellen deskundigen van WNF en Naturalis over wetenschappelijke expedities naar de Amazone en wat natuurbescherming in dit enorme gebied inhoudt. De bekende Braziliaanse National Geographic natuurfotograaf Adriano Gambarini laat zien hoe je in een oerwoud de mooiste natuurfoto’s maakt. Illustratrice Esmée Winkel maakt ter plekke wetenschappelijke tekeningen van planten en dieren uit de Amazone. Voor kinderen is een spannende jungle speurtocht uitgezet in het museum en er is een proeverij van typische producten uit de Amazone.
Bomenonderzoeker
De internationaal bekende bomenonderzoeker Hans ter Steege van Naturalis gaat regelmatig op expeditie naar de Amazone. Dankzij hem en zijn collega’s weten we nu hoeveel bomen er in het Amazone regenwoud staan en om hoeveel soorten bomen het gaat. Nieuwe kennis die invloed kan hebben op de bescherming van dit soortenrijke gebied. Wat er allemaal komt kijken bij onderzoek doen in een tropisch regenwoud vertelt hij tijdens het kennisfestival. Ook laat hij typische Amazone natuurproducten zien zoals de ‘apenpot’, een soort paranoot waar apen dol op zijn.
Nieuwe ontdekkingen
Kennis is essentieel voor het Wereld Natuur Fonds (WNF) om waardevolle natuur nog beter te kunnen beschermen. Daarom financiert het WNF wetenschappelijke expedities naar de Amazone. Nog elke week ontdekken wetenschappers gemiddeld twee nieuwe dier- en plantsoorten. Onder meer ontbossing en de bouw van dammen zijn bedreigingen voor het Amazonewoud. Dammenexpert Bart Geenen van het WNF legt uit waarom bepaalde gebieden in de Amazone zo essentieel zijn voor de natuur en de lokale mensen dat daar geen dammen moeten komen.
Lezing door Braziliaanse natuurfotograaf Gambarini
Fotografieliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de interactieve lezing van de bekende Braziliaanse National Geographic natuurfotograaf Adriano Gambarini. Hij fotografeert regelmatig WNF expedities in de Braziliaanse Amazone. Zijn werk geeft niet alleen een indrukwekkende inkijk in de schoonheid, maar ook de kwetsbaarheid van de Amazone.
Kinderprogramma en supermarkt Amazone
Er is een spannende jungle speurtocht uitgezet in het museum en kinderen kunnen worden geschminkt als Amazonedieren. In de Amazone supermarkt staan allerlei artikelen die hun oorsprong kennen in het regenwoud.