Rotterdam – Nieuwe mediatechnologieën leveren een onverwachte bijdrage aan de herbestemming van industrieel erfgoed. Dit laat Het Nieuwe Instituut in samenwerking met de research group The Mobile City zien met het interdisciplinaire ontwerpproject Made By Us. Tijdens de Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture in Shenzhen (China) van 6 december tot 28 februari 2014 presenteren zij verschillende ontwerpvoorstellen. Bij aanvang van de biënnale verschijnt ook een publicatie met de resultaten van het project. Hierin zijn tekstbijdragen opgenomen van onder andere The Mobile City en Floor van Spaendonck van Het Nieuwe Instituut.

Made by Us is gestart in september 2013 in Beijing met een mini-symposium en een tweedaagse workshop tijdens de Beijing Design Week. Drie talentvolle Nederlandse mediamakers – augmented reality-specialist Sander Veenhof, Niki Smit van game studio Monobanda en Mark van der Net van Open Source City – waren uitgenodigd om samen met internationale, interdisciplinaire teams strategieën te ontwikkelen voor het gebruiken van digitale mediatechnologieën bij de herbestemming van industrieel erfgoed. De leegstaande Shougang Capital Steel fabriek in Beijing diende als proefterrein voor het ontwikkelen van ideeën en concepten in de aanloop naar de Shenzhen Bi-City Biennale of Urbanism/Architecture, die plaatsvindt op het terrein van de leegstaande Guangdong Float Glass fabriek.

In Shenzhen maken de drie Nederlandse mediamakers deel uit van de tentoonstelling van Het Nieuwe Instituut waarbij de mogelijkheden van herontwikkeling van de Guangdong Float Glass fabriek centraal staan. Mark van der Net laat de kracht van data scraping en visualisering zien bij het naar voren brengen van mogelijkheden voor herontwikkeling van industrieel erfgoed. Augmented reality-kunstenaar Sander Veenhof toont hoe digitale technologie betekenislagen kan toevoegen en burgers kan betrekken bij herontwikkeling van een gebied. Niki Smit van (Urban) Game Design Studio Monobanda laat zien hoe speelse interventies een ruimte kunnen transformeren en een omgeving kunnen creëren voor experimenten.

Tijdens het openingsweekend van 7 en 8 december kunnen bezoekers performances bijwonen waarbij de makers afzonderlijk hun interventies tonen. Op 8 december gaan in het auditorium van de biënnale, Nederlandse en Chinese deskundigen met elkaar in discussie over de rol van nieuwe mediatechnologieën bij de herbestemming van industrieel erfgoed.

De bijdragen van Het Nieuwe Instituut aan de Beijing Design Week en de Bi-City Biennale of Urbanism\Architecture staan in het kader van de missie om de reflectie op innovatie te stimuleren en de disciplines van de architectuur, design en e-culture samen te brengen.

www.hetnieuweinstituut.nl
www.themobilecity.nl/madebyus
#madebyus