Delft, 16 september 2013

PERSBERICHT

Nieuwe ‘Delftse meesters van nu’ Cor Dam

Het Prinsenhof blijft inspireren

De vierde kunstenaar in de tweede serie ‘Delftse meesters van nu. Het Prinsenhof inspireert…’ is de Delftse beeldend kunstenaar Cor Dam (1935, Delft). Vanaf vrijdag 20 september 2013 is een kleine presentatie van en over zijn werk te zien in Museum Het Prinsenhof.

De presentatie bestaat uit een keuzes uit eigen werk en uit de de collectie van Museum Het Prinsenhof. Cor Dam koos zes sculpturen, uit een serie keramische beelden uit zijn eigen collectie. Zijn tweede keuze, uit de collectie van Museum Het Prinsenhof, zijn een viertal zelfportretten van de Delftse beeldend kunstenaar Gillis van Oosten (1916-2005), zijn docent op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Van Oosten had veel waardering voor het werk van Cor Dam, heeft hem altijd gemotiveerd door te gaan en bleef zijn werk altijd volgen. In een videointerview licht Dam zijn keuzes en inspiratiebronnen toe.

Kijken, beginnen en uitproberen
Het werk van Cor Dam komt tot stand door goed om zich heen te kijken, indrukken uit zijn omgeving te verzamelen en een eigen idee voor een vormgeving uit te proberen totdat hij tevreden is. Hij boetseerde, tekende en plakte al op de kleuterschool en is dat eigenlijk altijd blijven doen. Hij was er ook goed in, net als voetballen maar tekenen, schilderen en beelden maken, wonnen uiteindelijk. Dam heeft een grote bewondering voor het werk van Henri Moore (1898-1986), maar heeft zich ook laten inspireren door de beelden van Constantin Brâncuşi (1876-1957), Jacques Lipchitz (1891-1973) en Hans Arp (1887-1966). Hij tekent of schildert zijn beelden en werkt zijn tekeningen om tot driedimensionale sculpturen, waarin geometrie een belangrijke rol speelt. Cor Dam probeert zijn beelden zo stil mogelijk te houden: “Want er gebeurt al genoeg”. Hij probeert een lijn te zoeken en die beweging strak, binnen een door hem opgelegd kader, te houden.

Serie
In de serie ‘Delftse meesters van nu’ vindt in Museum Het Prinsenhof elke twee maanden een presentatiewissel plaats van Delftse hedendaagse kunstenaars. De eerste serie startte in 2012 met Jaap van den Ende, Henk Molenaar, Erik Pape, Chris Dagradi en Christina Linaris-Coridou. De nieuwe reeks ‘Delftse meesters’ bestaat uit presentaties van Peter Peereboom, Hanny Reneman, Steven van der Kruit, Cor Dam en Aart Houtman. Een portret- en een atelierfoto, in opdracht gemaakt door de Delftse fotograaf Marco Zwinkels, completeren het verhaal van de kunstenaars. Bij de presentaties verschijnt een losbladige catalogus, waarin een bewerkte versie van het interview, de twee gekozen werken en het overige werk van de kunstenaar in de collectie van het museum, zijn opgenomen. Deze catalogi zijn te koop in de winkel van Museum Het Prinsenhof.

poster-cordam

Kijk voor meer informatie en het online bladerboek met al het werk van Cor Dam in de collectie van Museum Het Prinsenhof op www.prinsenhof-delft.nl/delftsemeesters