Volop live onderzoek tijdens de zomermaanden in NEMO

Vanaf maandag 11 augustus start een nieuw Science Live onderzoek in NEMO. Bezoekers worden proefpersonen en krijgen op deze manier een interessant kijkje in de wetenschappelijke keuken.

Onderzoek: Hoe zie jij jezelf? Voel de effecten van illusies op je lichaam 11 juli t/m 31 augustus
Een toegeworpen bolletje wol komt anders aan dan een baksteen. Op een baksteen zal je waarschijnlijk sneller reageren. Om je lichaam goed te kunnen beschermen, is het dus belangrijk dat de informatie die op je afkomt goed kunt voorspellen.

Vooral in de ruimte vlak om je heen is voorspellen van belang, omdat dingen vlakbij je de grootste kans hebben om je te gaan raken. Deze belangrijke ruimte wordt ook wel peripersoonlijke ruimte genoemd. In de peripersoonlijke ruimte is het ook belangrijk hoe je je eigen lichaam ziet. Moet je bukken om de baksteen te ontwijken, of ben je niet zo lang en wordt hij over je hoofd heen gegooid? Hoe je de ruimte om je heen ziet, is afhankelijk van zaken als je grootte en wat je in die ruimte kunt doen. Als je in de groei bent, verandert dit continu.

Tijdens dit onderzoek testen onderzoekers van de Universiteit Utrecht hoe goed de bezoekers van NEMO in de peripersoonlijke ruimte hun eigen lichaam kunnen inschatten en of leeftijd hier een rol in speelt. Omdat kinderen nog aan het groeien zijn, zijn zij benieuwd op welke manier dat invloed heeft op het beeld dat zij hebben van hun lichaam. Daarnaast willen ze onderzoeken hoe de bezoekers informatie verwerken in de persoonlijke ruimte als die met illusies veranderd wordt en of er verschillen zijn tussen de ruimte links en rechts van je. Omdat verondersteld wordt dat het brein anders is georganiseerd bij links- en rechtshandigen, willen ze ook kijken of dat anders werkt bij links- en rechtshandigen.

Over Science Live
Met het onderzoeksprogramma Science Live brengt NEMO wetenschap en publiek bij elkaar. Dit levert niet alleen waardevolle gegevens op, maar geeft het publiek ook een interessant kijkje in de wetenschappelijke keuken. Allereerst ontmoet de bezoeker een wetenschapper ‘live’  en ervaart hij wat het is om deel te nemen aan een onderzoek. Science Live is geliefd bij de bezoekers van NEMO en de wetenschappers. NEMO komt graag in contact met nog meer wetenschappers die hun onderzoek ook  via Science Live willen uitvoeren. Meer informatie over Science Live op:  www.sciencelive.nl. Science Live komt mede tot stand door samenwerking met NWO en de KNAW

Over Science Center NEMO
Van jong tot oud: iedere bezoeker ontdekt in Science Center NEMO zelf de wereld van wetenschap en technologie. NEMO is het grootste science center van Nederland en is voor iedereen die nieuwsgierig is. Een knetterende trui of een regenboog: na een bezoek aan NEMO zal je met nieuwe ogen naar de wereld kijken. Voor meer informatie: www.e-NEMO.nl.