Persbericht
Naturalis start met crowdsourceproject Glashelder!
Meedoen met wetenschappelijk onderzoek
Naturalis Biodiversity Center start op 26 maart 2013 op de crowdsourcingwebsite VeleHanden.nl. met het project Glashelder!. Naturalis beheert een collectie van 37 miljoen biologische en geologische objecten, gericht op wetenschappelijk onderzoek naar de biodiversiteit van vroeger en nu. Dat onderzoek gaat een stuk makkelijker als de informatie bij die objecten digitaal beschikbaar is en gedeeld kan worden met onderzoekers wereldwijd. Naturalis wil samen met het publiek deze gegevens digitaliseren. Iedereen die geïnteresseerd is in natuur en museale collecties kan daar thuis op zijn eigen pc aan meedoen. Het eerste publieke crowdsourcing project van Naturalis op www.velehanden.nl is het digitaliseren een verzameling van ongeveer 100.000 micro-organismen, zoals mijten en luizen. De gedigitaliseerde gegevens worden online beschikbaar gesteld, onder andere via het wereldwijde netwerk voor biodiversiteitsdata.
Glaspreparaten
In Glashelder! krijgen deelnemers telkens een foto van een object uit de collectie van Naturalis te zien met een etiket. Daarop staan uiteenlopende gegevens over de aard en herkomst van dat object. Van de deelnemers wordt gevraagd om orde te scheppen in deze gegevens door ze op de juiste plek in een formulier te plaatsen. De kleinste organismen uit de collectie van Naturalis, zoals mijten en luizen worden bewaard in glaspreparaten, zodat ze gemakkelijk onder een microscoop kunnen worden bestudeerd. De titel van het project: Glashelder! verwijst naar deze microscopische glaspreparaten. Naturalis heeft ongeveer 1 miljoen van deze preparaten gedurende de twintigste eeuw verzameld.
Fonds Economische Structuurversterking
Glashelder! is onderdeel van een meerjarig ontwikkelingsprogramma bij Naturalis, gefinancierd uit het Fonds Economische Structuurversterking. Een van de doelen van dit programma is om 7 miljoen collectieobjecten halverwege 2015 digitaal beschikbaar te hebben. Het digitaliseren vindt grotendeels binnenshuis plaats. Met Glashelder! wil Naturalis onderzoeken of er buiten de muren van het instituut mensen zijn die vanuit hun interesse in de natuur of erfgoed een bijdrage willen leveren aan de digitalisering van de collectie. Het project heeft een looptijd van een half jaar.