Mijten, mammoetbotten, microscopen en meer
LiveScience is vernieuwd

De zaal LiveScience, de plek waar museumbezoekers met het echte werk van Naturalis kennismaken, is vernieuwd. Nadat in twee jaar tijd 800.000 mollusken zijn gedigitaliseerd, gaan collectiemedewerkers nu aan de slag met 1 miljoen glaspreparaten en 300.000 stenen en fossielen. In de nieuwe theatervoorstelling Garnaalverhaal gaat het publiek mee met de onderzoeker die op het punt staat een nieuwe soort garnaal te ontdekken. Ook is het mogelijk live te zien wat een onderzoeker ziet door een megamicroscoop of een CT-scanner. De populaire dierpreparaties blijven, net als de ScienceTalks met onderzoekers op zondag.

Van mijt tot mammoetbot
Heel kleine beestjes zoals mijten en luizen, maar ook stukjes van planten en schijfjes steen: deze objecten zijn zo klein dat ze alleen met een microscoop te bekijken zijn. Daarom zitten ze op een glasplaatje. Naturalis gaat ze in LiveScience fotograferen en de bijbehorende etiketten overtypen waarna alle gegevens in een digitale database worden gezet. Mensen kunnen thuis helpen met het digitaliseren van mijten en luizen in het project Glashelder! via de crowdsourcingsite www.velehanden.nl.
Ook stenen, mineralen en fossielen zoals ammonieten en mammoetbotten uit de geologiecollectie komen in de werkstraat in LiveScience langs. Als bezoeker kun je meekijken en de collectiemedewerkers vragen wat je graag wilt weten.

Steeds een ander dier op de prepareertafel
Het prepareren van dieren op zaal is niet alleen populair bij het publiek, ook bij de collectiemedewerkers. Zij doen hun werk aan de wetenschappelijke collectie graag voor de schermen en ze beantwoorden met plezier alle vragen. Op 10 april is bijvoorbeeld een agoeti aan de beurt, een groot Latijns-Amerikaans knaagdier. Op 13 april wordt er een stormvogel geprepareerd. Wanneer welk dier op tafel ligt, staat in de agenda op www.naturalis.nl.

Praatjes over parels, slaven en meer
Bijna elke zondag krijgt publiek de kans om onderzoekers van Naturalis te spreken bij een ScienceTalk. Zo onthult geoloog Hanco Zwaan op zondag 14 april hoe hij de meest kostbare parels kan herkennen. En hoe overleefden Afrikaanse slaven in de Surinaamse jungle? Op 21 april vertelt etnobotanicus Tinde van Andel hoe ze die vraag kan beantwoorden met haar onderzoek aan planten. Welke onderzoekers er nog meer aan het woord komen, is te vinden in de agenda op www.naturalis.nl.

Garnaalverhaal
In de nieuwe theatervoorstelling Garnaalverhaal gaat het publiek mee op expeditie in de oceaan bij Indonesië. Welke soorten garnalen leven er op het koraal? Wie kan de goed gecamoufleerde kleine beestjes ontdekken? Misschien ontdekt er wel iemand een nieuwe soort. En hoe weet je eigenlijk of er een nieuwe soort bij zit? Wat gebeurt er daarna mee in de collectie? Aan het eind is er een gesprek met de collectiemedewerkers. Garnaalverhaal start in de meivakantie.

Megamicroscoop
Bezoekers van LiveScience kunnen vanuit de zaal meekijken met onderzoekers die geavanceerde apparatuur gebruiken om dieren en planten te bestuderen. Zo gebruikt de onderzoeker van zachte koralen een rasterelektronenmicroscoop die 5000 keer vergroot. Hiermee kan hij de skeletdeeltjes zien, waaraan hij het koraal kan identificeren. Andere onderzoekers kijken met een CT-scanner bijvoorbeeld dwars door een fossiele hyenadrol heen om daarin de botjes te kunnen ontdekken van dieren die de hyena gegeten heeft.

Test de Dierenzoeker
Een vogel in de tuin, een insect op de keukenmuur: wat voor dier is het eigenlijk? Aan de hand van kenmerken zoals het aantal poten of de kleur is op www.dierenzoeker.nl de naam van het dier te vinden. Naturalis heeft deze site samen met Het Klokhuis gemaakt. Met een paar huis- tuin- en keukenvoorbeelden kunnen bezoekers in LiveScience de dierenzoeker uitproberen.

Open museum
In april 2011 startte LiveScience als een experiment voor een open museum. Het is de plek waar museumbezoekers ervaren dat Naturalis meer is dan een museum: het is ook een onderzoeksinstituut. LiveScience wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiroLoterij en de Mondriaanstichting, de Dierenzoeker door het Prins Bernhardfonds.