Naturalis door de ogen van Freek Vonk
 
Leiden 30 september 2013 – Kijk door de ogen van dr. Freek Vonk naar de collectie van Naturalis! Vanaf 9 oktober toer je als bezoeker langs de favoriete dieren, planten en fossielen van deze bekende bioloog én Naturalis-wetenschapper. Hij vertelt hierover allerlei grappige en bijzondere wetenswaardigheden. Dat doet hij onder andere via filmpjes en geluidsfragmenten. Deze toer is aantrekkelijk voor de hele familie!

De toer leidt de bezoeker onder andere langs de Japanse Reuzenkrab, de koningscobra en het stinkdier. Dieren die al niet alledaags zijn om te zien. De filmpjes en de verrassende wetenswaardigheden van Freek maken ze alleen nog maar specialer. Over de monniksgier leert de bezoeker bijvoorbeeld dat zijn lange, kale nek erg handig is. Hij kan dan makkelijk met zijn kop tussen de botten van een skelet om daar restjes te eten. En in een van de filmpjes is zelfs te zien hoe zijn ontmoeting met een krokodil maar net goed afloopt!

Freek Vonk en Naturalis
Dr. Freek Vonk is als bioloog werkzaam bij Naturalis Biodiversity Center. Hij doet onderzoek naar de evolutie van slangen en slangengif, tevens onderzoekt hij de toepassing van slangengif in medicijnen. Freek heeft het talent om als wetenschapper een breed publiek te raken met zijn spontane presentatie. Freek is dan ook enthousiast over Naturalis: “Naturalis doet hetzelfde als ik, wetenschap toegankelijk maken voor een groot publiek. Het aanbod is afwisselend, prikkelt de fantasie en is nog leerzaam ook. Je kunt miljoenen jaren terug in de tijd, maar ook van alles te weten komen over de planten en dieren van nu.”

Publieksfavorieten
Freek heeft zijn favoriete dieren, net als iedereen. Via social media betrekken we bezoekers én mensen thuis bij de toer. Ze kunnen aangeven wat hun favoriete dier is en waarom. De verrassendste inzendingen maken kans op leuke prijzen en een Meet & Greet met hoofdrolspeler Freek Vonk.

De Freekweek
Naturalis organiseert allerlei spannende en leuke activiteiten tijdens de Freekweek in de herfstvakantie. Van 13 t/m 27 oktober knutselen jong en oud van schoon afvalmateriaal hun eigen favoriete dier. Daarnaast hebben we allerlei andere activiteiten zoals de live preparatie van een hermelijn en medewerkers die over hun bijzondere beroep vertellen.

Bekendheid
Freek Vonk is bij het grote publiek bekend van onder andere de ZAPP/VPRO-programma’s Freek op Safari en Freek in het Wild. Daarnaast schuift hij regelmatig aan bij De Wereld Draait Door en hoor je ‘m in de ochtenden bij Giel Beelen op 3FM.  De Freeks Favorieten-toer is van 9 oktober 2013 t/m 31 december 2014 in Naturalis Biodiversity Center te volgen.