Prepareren, onderzoeken en pluizen
Naturalis bomvol activiteiten tijdens kerstvakantie

Komende kerstvakantie, van 21 december tot en met 5 januari, organiseert Naturalis in Leiden activiteiten voor jong en oud. Maak live de preparatie van de beroemde wolf van Luttelgeest mee, onderzoek een mammoetbot of kom braakballen pluizen.

Prepareren
Op 30 december en 3 januari wordt de beroemde wolf van Luttelgeest geprepareerd. We zetten hem op om hem straks in het museum te laten zien.
Op maandag 23 december wordt een velduil geprepareerd.

Braakballen pluizen
In het magazijn van Naturalis staan tientallen dozen met oude braakballen van vogels. Het uitpakken en analyseren hiervan gebeurt normaal achter gesloten deuren, maar op vrijdag 27 december van 11.00 tot 16.00 uur kan het publiek dit onderzoek meemaken en zien wat de vogels gegeten hebben. Tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers zelf een poging wagen om een braakbal uit te pluizen.

Doe en ontdek
Bij Doe en ontdek is aanraken verplicht. Kies bijvoorbeeld een mammoetbot, kristalsteen, krokodillenhuid of hyenadrol, pak de bijbehorende onderzoeksopdracht en doe een ontdekking. Doe en ontdek is een dagelijkse activiteit.

Dino vertelkar
Leer op zaterdagen – tussen 14 en 16 uur – bij de Dino vertelkar alles over het indrukwekkende tijdperk van de dinosauriërs.

Natuur op Spreekuur
Eigen vondsten uit de natuur (neem ze mee!) worden vrijdag 3 januari door deskundigen van Naturalis op naam gebracht.

Garnaalverhaal
In deze interactieve theatervoorstelling gaat het publiek mee op duikexpeditie en kruipt in de huid van een garnalenonderzoeker. Hoe worden nieuwe soorten ontdekt? En wat gebeurt er daarna mee in de collectie?

In de spotlight
Medewerkers van Naturalis hebben bijzondere beroepen of hobby’s: stel ze al je vragen.
24 december: Menno Hooft – Hoe scan je eeuwenoude boeken?
28 december: Stephanie Schnörr – Hoe maak je van gif een medicijn?
29 december: Peter van Helsdingen – Hoe zit een spin in het web van de natuur?
02 januari : Cessa Rauch – Is een zeenaaktslak een dier of een plant?
04 januari: Jody Mijts – Hoe vind je fossielen in Nederland?

Freeks favorieten
De bekende bioloog Freeks Vonk heeft 45 van zijn favoriete dieren, planten en fossielen in Naturalis uitgekozen. Via filmpjes en geluidsfragmenten komt het publiek achter verrassende weetjes over dieren als de Tasmaanse duivel, de koningscobra en het vogelbekdier.

Alle activiteiten in deze periode zijn gratis toegankelijk met een geldig toegangsbewijs.
Kijk voor het bezoek in de agenda van www.naturalis.nl voor de exacte data en tijden van de activiteiten.