Naturalia nog t/m 19 augustus in Naturalis
Laatste kans om tentoonstelling te bezichtigen

De tentoonstelling Naturalia, van circusdier tot wetenschappelijk object toont talloze opgezette dieren, skeletten, alcoholpreparaten en curiosa uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam, nu ondergebracht in Naturalis Biodiversity Center. Jarenlang was deze collectie niet te zien voor publiek. Nog tot en met 19 augustus kunnen de objecten bezichtigd worden voordat ze hun plaats in de collectietoren innemen, of elders worden ondergebracht.

De tentoonstelling geeft een indrukwekkend beeld van het verzamelen van naturalia in de loop der tijd. Wat hebben de objecten met elkaar gemeen? Waarom zijn ze verzameld? Niet alleen veranderde de intentie van het verzamelen, ook de manier waarop naar de natuur word gekeken verschoof gaandeweg. Naturalia werden in de 17e eeuw verzameld om de schoonheid van de schepping te laten zien. In het laatste kwart van de 19e eeuw krijgt het verzamelen – onder invloed van Darwin en Wallace –een meer wetenschappelijk karakter, waarbij de nadruk ligt op de taxonomie.: het vinden, beschrijven, benoemen en indelen van objecten. Het Zoölogisch Museum Amsterdam speelde hierin een grote rol.

De oudste dieren uit de tentoonstelling zijn afkomstig uit een 19e-eeuwse rondtrekkende menagerie, de meer recente uit wetenschappelijke expedities en uit dierentuin Artis. Stuk voor stuk vertellen de objecten hun eigen verhaal. Zoals olifant Jack, lange tijd de lieveling van Artis (en de eerste olifant die er in Nederland was te zien), maar in 1849 toen de olifant steeds onhandelbaarder werd neergeschoten. Of de leeuw uit de menagerie van Lodewijk Napoleon, die in 1806 door zijn broer keizer Napoleon Bonaparte was aangewezen als koning van Holland. Maar ook een schelpenkast uit 1750 en honderden potten sponzen, koralen en diepzeevissen, onder andere verzameld tijdens expedities zoals de Siboga- en de Willem Barents-expeditie.

BankGiro Loterij
De tentoonstelling Naturalia is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de BankGiro Loterij. Zij heeft in 2011 ruim 64 miljoen euro bijgedragen aan het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Naturalis is sinds 2007 meerjarige begunstigde van de BankGiro Loterij.