Vogel het uit in Naturalis
Nationale Vogelweek van 17 t/m 25 mei

In de maand dat alle vogels een ei leggen doet Naturalis mee aan de Nationale Vogelweek.  Van 17 tot en met 25 mei staat alles in het teken van vogels. Zo is er de Vertelkar over veren, worden er vogels geprepareerd en zijn er ScienceTalks over vogels.

Verenvertelkar
Op de zaterdagen en op de woensdag staat de Verenvertelkar klaar. Het publiek kan veren bekijken, eraan voelen en er proefjes mee doen. Ook kan iedereen speuren met veren. Welke veer hoort bij welke vogel?

Prepareren van vogels én een dino
De hele week staan onze live preparaties in het teken van vogels. Op 17 mei wordt er een kievit geprepareerd. Woensdag 21 mei gaan we aan de slag met een scholekster. De dieren worden ontleed en de botten en huid worden bewaard. Het verenpak van een vogel vraagt om een speciale aanpak.
Op 19 en 20 mei gaan paleontologen een voorouder van de vogels voorzichtig uit sediment bikken. Dat is natuurlijk een dino, en wel een Protoceratops, waarvan de schedel jaren in een la in de collectie van de TU Delft lag. Protoceratops liep 70 miljoen jaar geleden op aarde rond en was ongeveer zo groot als een schaap.

ScienceTalks
Op de zondagen vertellen vogeldeskundigen tijdens twee ScienceTalks over levende en uitgestorven vogels. Op 18 mei geeft Berry van Hoorn antwoord op de vraag hoe  steltlopers van alle vogels het best zijn aangepast aan hun omgeving. René Dekker staat op 25 mei klaar voor vragen als: waarom zijn sommige prachtige vogels van de aardbodem verdwenen?

Vogels zonder veren
Zondag 25 mei vertelt Katrina van Grouw met haar kenmerkende humor hoe ze op het idee is gekomen om het boek De Ontvederde Vogel te maken. Kunstenares en vogelkenner Van Grouw heeft voor dit boek 385 spectaculaire tekeningen gemaakt van vogels die niet alleen ontvederd zijn, maar vaak zelfs letterlijk tot op het bot uitgekleed. Vele hiervan werden bij Katrina thuis geprepareerd. Tijdens de radio uitzending van Vroege Vogels op Radio 1, tussen 7:00 en 10:00 uur, wordt aandacht besteed aan het boek.

Online vogelen
Vogelen kan ook online. Speciaal in de Vogelweek is er op Facebook een Vogelgeluidenquiz. Elke vogel maakt weer een ander geluid, maar welk geluid hoort nu bij welke soort? Iedereen kan dagelijks raden welke vogel er te horen is.
Samen met Het Klokhuis heeft Naturalis de Dierenzoeker ontwikkeld. Op de website of met de app is het mogelijk om aan de hand van kenmerken zoals kleur en grootte, zelf na te gaan welke vogel er in de achtertuin zit. Met de Dierenzoeker kan dat ook voor andere diersoorten zoals vlinders en spinnen.

Verder vogelen
In de winkel van Naturalis is de hele week van alles te vinden over vogels. Leuke doe- en leerboeken, speciale uitgaven, maar ook vogelfluitjes. In de tentoonstelling SuperZintuigen is ook veel te ontdekken over vogels. Welke zintuigen hebben zij wel en mensen niet?

De Nationale Vogelweek
Deze hele week worden  in het hele land vogelactiviteiten georganiseerd. De Nationale Vogelweek is een samenwerking tussen de Nationale Postcode Loterij, Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek. Het doel is om zoveel mogelijk mensen te stimuleren de natuur in  te trekken en onder deskundige leiding vogels te gaan kijken. Alle activiteiten zijn te vinden op de site http://www.vogelweek.nl/