Persbericht
Berg en Dal, 20 februari 2013
Museumweekend in het Afrika Museum

Op 6 en 7 april vindt alweer voor de 32e keer het landelijke Museumweekend plaats. Het thema dit jaar is ‘Doe eens een museum’. Bij het Afrika Museum in Berg en Dal ‘doen’ bezoekers Afrika in één dag! Kinderen kunnen aan de slag in de workshops ‘Pindakaas maken’ en ‘Muziekinstrumentjes maken’. In de workshop ‘Afrikaanse muziek’ leren de deelnemers Afrikaanse ritmes te spelen. De museumtour leidt bezoekers langs fraaie objecten in het Binnenmuseum en Afrikaanse architectuur in het Buitenmuseum. Op beide dagen is er live muziek. De entreeprijs is sterk gereduceerd en bedraagt € 1,00 per persoon.

Pindakaas maken
Heel veel kinderen zijn gek op pindakaas. Het is lekker en ook nog eens gezond. Pinda’s komen uit tropische streken, bijvoorbeeld landen in Zuid-Amerika en Afrika. De pinda’s worden gebruikt in allerlei gerechten of worden gegeten als tussendoortje. In het Afrika Museum kunnen kinderen zelf pindakaas maken met de Afrikaanse kokkin Daro. Om thuis op de boterham te smeren of een lekkere soep of saus van te maken!

Museumtour
Ieder object in het museum vertelt een bijzonder verhaal. Tijdens de museumtour ontdekken de bezoekers de prachtige collectie van het museum en brengen een bezoek aan een van de Afrikaanse woonerven in het Buitenmuseum.

Creatieve workshop muziekinstrumentjes maken
In deze workshop maken kinderen van verschillende materialen een eigen ritme-instrumentje. Uiteraard mogen ze dit mee naar huis nemen.

Workshop Afrikaanse muziek
Muziek en dans zijn voor veel Afrikaanse volken een belangrijk expressiemiddel. Bij allerlei gelegenheden wordt muziek gemaakt, gedanst en gezongen. De Afrikaanse muziekdocent laat de deelnemers kennis maken met Afrikaanse ritmes en instrumenten als de doundoun, djembé, schudkalebas en balafoon.

Livemuziek
Het programma van het Museumweekend is niet af zonder livemuziek. Op zaterdag 6 april luistert Lamin Kuyateh uit Gambia het Buitenmuseum op met de prachtige klanken van de kora. Dit snaarinstrument met een klankkast gemaakt van een grote kalebas wordt ook wel Afrikaanse harp genoemd. Lamin zingt daarbij traditionele Gambiaanse liederen. Op zondag geven Alfred Quenum (Benin) en Kodjo Agbodjalou (Togo) swingende optredens op onder meer saxofoon en djembé.

De entree tijdens het Museumweekend is € 1,00 p.p.

Het programma is te vinden opwww.afrikamuseum.nl onder het kopje ‘Activiteiten’.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
www.afrikamuseum.nl

Openingstijden:
– maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
– zaterdag, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur