Museumweekend bij Museum voor Communicatie: XXS entreeprijs van 1 euro en zeldzaam postkantoormeubel Rietveld
Entreeprijs op 5 en 6 april net zo klein als de ontwerpen van tentoonstelling XXS Dutch Design
Den Haag, 1 april 2014. Aanstaande zaterdag en zondag kunnen bezoekers voor de XXS prijs van 1 euro naar binnen om onder meer de expositie XXS Dutch Design te bewonderen met postzegelontwerpen van grote namen uit de Nederlandse kunst en vormgeving. Een andere trekpleister vormt de lessenaar die Gerrit Rietveld in 1951 ontwierp voor het postkantoor, maar die nooit in productie werd genomen.
De tentoonstelling XXS Dutch Design toont postzegelontwerpen van Irma Boom, Dick Bruna, Anton Corbijn, De Designpolitie, Piet Paris en Joost Swarte. Daarnaast is de nieuwe koningszegel te bewonderen, speciaal ontwikkeld door Studio Job. Ter aanvulling op de moderne zegels geeft XXS Dutch Design een overzicht van de Nederlandse koningszegels die sinds 1852 uitgebracht werden. Ook de XXS bezoeker wordt niet vergeten: kinderen kunnen gedurende het hele weekend zelf ontwerpen maken in het XXS Ontwerpatelier. Knippen, plakken, tekenen: jonge ontwerpers in de dop kunnen hun kleine naam alvast waar maken.
Zeldzame lessenaar van Gerrit Rietveld
Voor de grotere bezoekers zijn er speciale rondleidingen door het depot. Conservatoren nemen de bezoeker mee langs communicatieapparaten en -uitingen van de afgelopen eeuw. Zo komen de allereerste telefoontoestellen voorbij, bijzondere gebodsborden en affiches. Een van de pronkstukken van het Open Depot is een heel unieke rekening courant lessenaar, die Gerrit Rietveld in 1951 ontwierp voor gebruik in het postkantoor waarachter de medewerkers giro-enveloppen konden openmaken. Het tafeltje is echter nooit in productie genomen.
Het Museum voor Communicatie is tijdens het Museumweekend open van 12 tot 17 uur.
Over het Museum voor Communicatie
Hoewel het pas sinds 1999 de naam Museum voor Communicatie draagt, bestaat het museum al sinds 1929. In dat jaar werd het Postmuseum opgericht als bedrijfsmuseum van het Staatsbedrijf der PTT. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het museum gevestigd aan de Zeestraat in Den Haag, in de voormalige Koninklijke Bazar. Inmiddels is er in het museum veel meer te zien dan de geschiedenis van post en telecommunicatie alleen. Het museum toont ook projecten en exposities rondom de impact van communicatie op mens en maatschappij. Voor meer informatie: www.muscom.nl.