Museumcolleges – Blik op Afrika
Onder de verzamelnaam ‘Blik op Afrika’ gaat in het Afrika Museum in Berg en Dal op zondag 26 januari een reeks van 4 lezingen over Afrikaanse kunst en culturen van start. Aan het woord komen twee antropologen, een hoogleraar Taalwetenschap en een journalist met inspirerende verhalen over hun eigen ervaringen in Afrika.
Op zondag 26 januari vindt het eerste college in deze reeks plaats. Antropoloog Geert Mommersteeg vertelt over islamitische amuletten uit West-Afrika.
Om het kwaad af te weren, om zich te beschermen tegen ziekte of om een bepaalde wens te laten uitkomen kunnen mensen in West-Afrika zich wenden tot een islamitische religieuze specialist (marabout) en hem vragen een amulet te vervaardigen. Amuletten kunnen op het lichaam worden gedragen of in huis worden opgehangen.
In ‘traditionele’ Afrikaanse amuletten zijn onder meer stukjes hoorn, huid, schors, wortel  als dragers van buitengewone krachten ingesloten. In islamitische amuletten daarentegen worden verzen uit de Koran, namen van profeten, magische kwadraten en mysterieuze tekens verpakt.
Behalve op de vorm van dergelijke amuletten, zal Geert Mommersteeg, cultureel antropoloog aan de Universiteit Utrecht, in deze lezing ingaan op de verborgen inhoud en het complexe proces van vervaardiging van deze objecten.

Het college begint om 14.00 uur en duurt een uur. Om dit college bij te wonen betaalt u de museumentree. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Data andere lezingen
Zondag 23 februari: ‘Het Geheim van de Smid’ door Jan Jansen
Zondag 30 maart:  ‘Stemmen van Afrika’ door Pieter Muysken
Zondag 27 april: ‘Slavenschip Leusden’ door Henry Strijk

Een overzicht van alle museumcolleges is te vinden op www.afrikamuseum.nl.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
www.afrikamuseum.nl

Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur