Persbericht
Berg en Dal, 18 maart 2013
 Museumcollege: traditionele dansen en nieuwe tradities

In de lezingenreeks ‘Blik op Afrika’ vindt in het Afrika Museum in Berg en Dal op zondag 24 maart het derde museumcollege plaats. Antropoloog Jan Jansen (Universiteit Leiden) vertelt in het college ’Het ciwara-masker uit Mali’ over een schijnbaar klassieke traditie die eigenlijk heel nieuw is.

Afrikaanse maskers spreken tot de verbeelding. Voor de niet-Afrikaan zijn maskers objecten geworden die men waardeert als kunstobjecten. Het ciwara antiloopmasker uit Mali is hiervan een succesvol voorbeeld: sinds vele decennia is het opgenomen in kunstcollecties van musea en veel toeristen nemen een ciwara-masker mee als souvenir uit West-Afrika.
De Leidse antropoloog Jan Jansen heeft in Mali ciwara-dansen bijgewoond die werden opgevoerd naar aanleiding van een ‘werkafspraak’ tussen de dorpsbevolking en een grootgrondbezitter. De grootgrondbezitter geeft het dorp een rund in ruil voor enkele dagen arbeid op zijn velden. Dit lijkt heel klassiek, maar Jansen laat aan de hand van fraai beeldmateriaal zien dat er eigenlijk sprake is van een nieuwe traditie.

De lezing begint om 14.00 uur, duurt een uur en is toegankelijk tegen betaling van de museumentree. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Datum vierde museumcollege in de reeks ‘Blik op Afrika’:
Zondag 21 april: Wouter van Beek (antropoloog) – Zingen in de nacht; begrafenisrituelen bij de Dogon in Mali

Kijk voor een overzicht van alle museumactiviteiten op www.afrikamuseum.nl

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
www.afrikamuseum.nl

Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur (vanaf 1 april ook op maandagen geopend)
zaterdag, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur